Κάποτε, λίγο πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, ζούσαν εκεί ειρηνικά Αρμένιοι, Έλληνες και μουσουλμάνοι.
Ο λόγος για τη Ραιδεστό, το Tekirdağ της Ανατολικής Θράκης, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από Σάμιους αποίκους και αρχικά ονομαζόταν Βισάνθη.
Στη διάρκεια της ιστορίας της άλλαξε πολλά χέρια και κατέληξε στους Τούρκους το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο παρελθόν υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως και ήταν έδρα του ομώνυμου σαντζακιού και καζά. Η Ραιδεστός ήταν έδρα του μητροπολίτη Ηρακλείας, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το τιμητικό καθήκον να παραδίδει στον εκάστοτε εκλεγμένο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως την πατριαρχική ράβδο.
Στη διοικητική επικράτεια του νομού ανήκουν σημαντικές θρακικές πόλεις όπως η Τυρολόη, τα Μάλγαρα, η Πέρινθος και Χαριούπολη, αλλά και χωριά με ελληνική ιστορία όπως το Μυριόφυτο.
Στην πόλη υπήρχαν τέσσερις εκκλησίες: ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας της Φανερωμένης (1840), του Αγίου Γεωργίου (1841), της Παναγίας της Ρευματοκράτειρας (1896) και του Αγίου Αθανασίου. Η Παναγία η Ρευματοκράτειρα βρισκόταν στο δυτικό τμήμα του «Φραγκομαχαλά» και ήταν η πολιούχος της πόλης. Σήμερα δεν υπάρχει, αλλά το θαυματουργο εικόνισμα της μεταφέρθηκε από Ρωμιούς στη Βασιλική Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη.
Σπουδαία η πνευματική κίνηση της πόλης μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα. Ο «Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος εν Ραιδεστώ» είχε ιδρυθεί το 1871 και λειτούργησε μέχρι το 1920.
Φωτογραφία από το Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο
Πριν από την Ανταλλαγή στη Ραιδεστό υπήρχαν πολλά σημαντικά εκπαιδευτήρια όπως η «Θεοδωρίδειος Σχολή» αρρένων και το «Γεωργιάδειον Παρθεναγωγείον».
Στο Tekirdağ ζουν περίπου 140.000 κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με το εμπόριο.
Πρόκειται για μια γραφική πόλη στη δυτική ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, περίπου 135 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη, που προσφέρεται για περίπατο στην παραλία.
Οι σύγχρονοι επισκέπτες φθάνουν στη Ραιδεστό όχι μόνο για να δουν από κοντά ένα ζωντανό μνημείο ιστορίας αλλά για να δοκιμάσουν το φαγητό – τα σουτζουκάκια που είναι σήμα κατατεθέν της πόλης- και να πιουν το τοπικό ρακί .
Στο Αρχαιολογικό και Εθνολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε σπίτι του 1928 μπορεί να δει κανείς ευρήματα από τις ανασκαφές στην Πέρινθο. Στον κήπο του μουσείου βρίσκονται σαρκοφάγοι της αρχαίας περιόδου αλλά και κάποιες ταφικές πλάκες που άφησαν πίσω τους οι κοινότητες των Ελλήνων και των Αρμενίων.
Σε αυτό τον τόπο έχει γεννηθεί και ο Ναμίκ Κεμάλ, ο εθνικός ποιητής της Τουρκίας. Το σπίτι του έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου εκτίθενται χειροτεχνίες της περιοχής.
- Με πληροφορίες από τον ταξιδιωτικό οδηγό της Έρσης Βατού Κωνσταντινούπολη & Μαρμαράς (εκδ. Ινφογνώμων) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.