Εβδομάδα της «φωτιάς» είναι και αυτή για την κυβέρνηση και αυτό οφείλεται στο ότι μπορεί μεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης να διαψεύδει το ενδεχόμενο εκλογών, αλλά όλα είναι ανοικτά εάν τελικά δεν βρεθεί λύση.
Δεν είναι τυχαίο ότι από το πρωί βρίσκονται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, με αποστολή όχι μόνο να προετοιμάσουν την συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αλλά στην ουσία να συζητήσουν συγχρόνως σημείο-σημείο την πρόταση των θεσμών αλλά και της χώρας μας.
Το κείμενο των 47 σελίδων που παρουσίασε η Ελλάδα στους δανειστές –πέρα από τις αποκλίσεις στις δημοσιονομικές στοχεύσεις και τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που κρίθηκαν ελλιπείς από τους θεσμούς– χαρακτηρίστηκε από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ως «κακογραμμένο» καθώς είχε φραστικά λάθη που προκαλούσαν παρερμηνείες. Επιπρόσθετα, δεν υιοθετούσε την ακολουθούμενη ορολογία και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βάση για ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU). Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ξαναδεί κάποιες παρεμβάσεις στα δημοσιονομικά μέτρα και στις δομικές μεταρρυθμίσεις ωστόσο επιμένει να θέτει το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους ως προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά ζητά οι προτάσεις των δανειστών για το ΕΚΑΣ και τον ΦΠΑ στο ρεύμα να αποσυρθούν και ως… αντάλλαγμα να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών σε παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, όπως ζητούν οι δανειστές.