Αποτελούν τη μειοψηφία και σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύουν μόλις το 4,3% του πληθυσμού. Ο λόγος για τους… υγιείς ανθρώπους, εκείνους δηλαδή που δεν υποφέρουν από κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υγείας. Τα αποκαλυπτικά ευρήματα διεθνούς έρευνας που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet δείχνουν ότι οι 19 στους 20 υποφέρουν από κάτι. Οι πόνοι στη μέση και η κατάθλιψη είναι τα δύο συχνότερα, μη θανατηφόρα, προβλήματα υγείας τα οποία έχουν αυξηθεί πάνω από 50% μετά το 1990, σε κάθε χώρα και για τα δύο φύλα.
Ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, Θίο Βος εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι πάσχουν από προβλήματα υγείας, όπως μυοσκελετικά ή ψυχολογικά, που δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής. «Το θέμα δεν είναι μόνο να ζει κανείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά να ζει και με υγεία», είπε χαρακτηριστικά.
Μέσα σε 23 χρόνια, λένε οι ερευνητές, οι πόνοι στη μέση και στον αυχένα, η κατάθλιψη, η αναιμία λόγω σιδηροπενίας και η απώλεια ακοής λόγω γηρατειών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν επίσης παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ (92%) και η οστεοαρθρίτιδα (75%).
Το 2013 (οπότε έχουμε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), έξι χρόνια προβλήματα υγείας ταλαιπωρούσαν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού:
- 2,4 δισ. άνθρωποι είχαν χαλασμένα δόντια,
- 1,6 δισ. άνθρωποι υπέφεραν από πονοκεφάλους,
- 1,2 δισ. άνθρωποι είχαν αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου,
- 1,23 δισ. άνθρωποι είχαν χάσει την ακοή τους λόγω γήρατος,
- 1,12 δισ. άνθρωποι είχαν έρπη στα γεννητικά όργανα και
- 850 εκατ. άνθρωποι υπέφεραν από ημικρανίες.