Σημαντικές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στη Μικρά Ασία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τόσο στο Σταθάκειο Κέντρο της Νέας Υόρκης όσο και στο Graduate Center του δημοτικού πανεπιστημίου της αμερικανικής μεγαλούπολης (CUNY), όπου έλαβε χώρα ένα σημαντικό επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι μη τουρκικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες».
Στο συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου (AMPHRC), το Ινστιτούτο Zoryan με έδρα το Τορόντο και το Πανεπιστημιακό κέντρο Μέσης Ανατολής του CUNY, ακαδημαϊκοί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελλάδα και άλλες χώρες ανέπτυξαν θέματα που αφορούν τις εθνοκαθάρσεις των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας γενικότερα.
Στο Σταθάκειο Κέντρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Η ομογένεια, πιστή στο χρέος της, δεν ξεχνά», την οποία διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του greeknewsonline.com, στο σύντομο πολιτιστικό πρόγραμμα, ένα μοιρολόι από τη μαθήτρια Αναστασία Τσαχιρίδου, με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας του Δημήτρη Στεφανίδη, και η αφήγηση του δράματος μιας Πόντιας μάνας από τη Βασιλική Τσανακτσίδου, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας για τη διατήρηση της μνήμης και την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, με έδρα το Σικάγο, ανέπτυξε τη σημασία της ύπαρξης βιβλιογραφίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην αγγλική γλώσσα.
Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μικράς Ασίας και Πόντου (AMPHRC) έχει επιδοθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της μνήμης και την προβολή της αλήθειας στα ιστορικά γεγονότα και ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τις σφαγές με τον τίτλο Η Μεγάλη Καταστροφή – Μια ξεχασμένη γενοκτονία, ενώ προγραμματίζει εκδόσεις στα αγγλικά.
Η Θία Χάλο, συγγραφέας του βιβλίου Ούτε το όνομά μου, που περιγράφει την ιστορία της αείμνηστης «Γιαγιάς του Πόντου» και μητέρας της, Σάνο Χάλο, αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την αναγνώριση των γενοκτονιών, που βασίστηκε σε δική της μελέτη, όπως είπε, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι έκαναν εκστρατεία για να το εμποδίσουν. «Οι Έλληνες και οι Ασσύριοι της Μικράς Ασίας ήταν αόρατοι και αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε η Θία Χάλο.
Πρόσκληση προς τους απανταχού Ποντίους να συνεχίσουν τους αγώνες και τις προσπάθειές τους μέχρι να δικαιωθούν οι στόχοι, απηύθυνε ο καλεσμένος απ’ την Ελλάδα ομιλητής του συνεδρίου, Αλέξανδρος Καστρινάκης.
Τη σημασία της συνεργασίας με άλλες εθνικές κοινότητες «με τις οποίες μοιραζόμαστε παρόμοια ιστορία», ώστε να περάσει το μήνυμα προς τα έξω, ανέδειξε ο δρ Κώστας Χατζηδημητρίου, εκ των πρωτοπόρων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ενώ ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος μίλησε για τα νέα βιβλία που εκδόθηκαν από την Αρχιεπισκοπή και δίδονται στους μαθητές, τα οποία αναφέρονται στο δράμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Την «επιτακτική ανάγκη μνήμης και μηδενικής ανοχής» σε γενοκτονίες τόνισε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μάνος Κουμπαράκης, χαρακτηρίζοντας «ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον» την απότιση φόρου τιμής στους δολοφονηθέντες […] και αυτούς που με βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους».
Ειδική διακήρυξη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, από τον πολιτειακό γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη, επέδωσε η εκπρόσωπός του Ειρήνη Σταθάτου προς τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστα Τσιλφίδη.