Πορεία σε αχαρτογράφητα νερά, με αρνητικές συνέπειες απροσδιόριστου βαθμού, θα σημάνει για τη χώρα μια πιθανή στάση πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, καλείται να καταβάλει στο Ταμείο 1,6 δισ. ευρώ, τμηματικά μέσα στο χρονικό διάστημα 5 έως 19 Ιουνίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, αυτά τα χρήματα «δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν».
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο News247, περιγράφει τι μπορεί να συμβεί μετά την 5η Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η πρώτη δόση.
Καταρχάς, επισημαίνει τη δυνατότητα της χώρας να ζητήσει μια ημερομηνία μεταγενέστερη ώστε να κερδίσει χρόνο και να πληρώσει συνολικά όλο το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, όμως, σε μια τέτοια περίπτωση ξεκινά ένα εφιαλτικό ταξίδι για τη χώρα και τους πολίτες της, με εξαιρετικά δύσκολες και συνάμα άγνωστες συνθήκες, σύμφωνα με τον Π. Πετράκη.
«Δεν έχει ποτέ το ΔΝΤ διαχειριστεί τέτοια υπόθεση με μια χώρα που είναι μέσα σε μια ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε βέβαιοι για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος, ούτε οι δημόσιοι οργανισμοί, τι ανακοίνωση θα βγάλουνε και τι πανικό θα προκαλέσουν ή δεν θα προκαλέσουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης
Επισημαίνει, ακόμη, ότι πολλά «κανόνια» θα ηχήσουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου «θα ανέβει το κόστος χρήματος και θα αρχίσουν να τίθενται σε αμφιβολία πολλά συμβόλαια ιδιωτικά, που περιέχουν διατάξεις περί πτώχευσης ή περί εκτάκτων συνθηκών».