Το 25% του πληθυσμού των χωρών της ΕΕ παρουσιάζουν κάποια ψυχική διαταραχή, ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές, δυστυχώς όμως τα ψυχικά νοσήματα είναι παραμελημένα και δεν χαίρουν της προσοχής που τους αρμόζει από τους αρμόδιους φορείς. Αυτό ανέφερε σε ομιλία της στο συνέδριο Mental Health, που έγινε στην Αθήνα, η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Φραντσέσκα Κολόμπο.
Είπε όμως επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ενώ το ποσοστό αυτοκτονιών μειώνεται στην Ευρώπη από το 1990, στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση, πολύ πριν από την κρίση.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, ο πρόεδρος της GAMIAN Ευρώπης (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών), Πέντρο Μοντελάνο, πρότεινε επανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας, με αύξηση των δαπανών για την ψυχική υγεία και βελτίωση του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων.
Η θεραπεία θα πρέπει να μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην κοινότητα, «να σεβόμαστε τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και να μην τους αντιμετωπίζουμε σαν ζόμπι».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος τόνισε στην παρέμβασή του την ανάγκη ενίσχυσης των κέντρων ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια και στην αποκέντρωση της ψυχικής υγείας. Σε κάθε γενικό νοσοκομείο θα υπάρχει τμήμα οξέων περιστατικών, καθώς, όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Στα μεσοπρόθεσμα σχέδια του υπουργείου, σύμφωνα με τον Α. Ξάνθο, περιλαμβάνεται η ίδρυση κινητών μονάδων ψυχικής υγείας για την περιφέρεια και η έμφαση στην αποασυλοποίηση με δημιουργία ειδικών δομών για την κοινότητα.