Στα χέρια του Μάριο Ντράγκι έχουν περάσει από χθες τα κλειδιά της ρευστότητας της Ελλάδας. Εκείνος μπορεί να ανοίξει την στρόφιγγα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά από ό,τι δείχνουν οι μέχρι τώρα κινήσεις του τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα για την ελληνική κυβέρνηση.
Μετά τη συνεδρίαση τoυ Eurogroup –όπου και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι «η ανακοίνωση δεν αποτελεί σήμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»–, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω στη ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα επιμείνει στην απόφαση της αύξησης του κουρέματος στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος από την προηγούμενη εβδομάδα, γιατί κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τα πράγματα και θα έσφιγγε τη θηλιά γύρω από το λαιμό της χώρας μας. Ακόμη και ένα ήπιο κούρεμα θα περιορίσει τα περιθώρια που έχουν οι τράπεζες σε ενέχυρα που προσφέρουν για άντληση ρευστότητας από τον ELA, σε περίπου 10 δισ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι την πίεση για γρήγορη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως «κάτι τέτοιο δεν αναμένεται, καθώς για να πράξει αναλόγως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται σχετική απόφαση από το Eurogroup».
Ελάχιστες ελπίδες σε αυτή τη φάση έχει και η επαναφορά του waiver, δηλαδή της δυνατότητας οι ελληνικές τράπεζες να καταθέτουν ως ενέχυρα τα ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στην ΕΚΤ, με στόχο τον απευθείας δανεισμό, γεγονός που θα σήμαινε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα.