Όλα φανερώνουν πλέον πως βρισκόμαστε ένα βήμα από τη συμφωνία Ελλάδας-θεσμών. Δύο ανακοινώσεις, σήμερα, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Αρχικά είχαμε κοινό ανακοινωθέν Γιούνκερ-Τσίπρα (για πρώτη φορά), που ξεθωριάζει κάπως τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε συνταξιοδοτικό και συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Λίγα λεπτά αργότερα υπήρξε κοινό ανακοινωθέν από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, στο οποίο τονίζεται πως «οι θεσμοί θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα ώστε να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη» και «συνεχίζουν να δουλεύουν στενά προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να υπάρξει αξιοσημείωτη πρόοδος στις 11 Μαΐου στο Eurogroup».
Όλα τα παραπάνω ερμηνεύονται ως αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία – η οποία, όμως, φαίνεται πως θα είναι επώδυνη καθώς έρχονται νέα μέτρα λιτότητας. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται τον ενιαίο ΦΠΑ στο 15-16%, κάτι που θα φέρει αυξήσεις σε προϊόντα που θα πονέσουν την τσέπη των πολλών. Όσο για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, συζήτησαν για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και εταίρων.
Η κουβέντα τους επικεντρώθηκε στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, σε Ασφαλιστικό και εργασιακά. Ακολούθησε κοινή δήλωσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Στην κοινή ανακοίνωση σημειώνεται πως οι δύο άνδρες «κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».
Επίσης, συζήτησαν για την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο «υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από το ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Η ανακοίνωση καταλήγει πως «οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group».