Δέκα χρόνια έχουν περάσει αφότου ήρθε στο φως το κρανίο της Μύρτιδας, που ανακαλύφθηκε σε άριστη κατάσταση σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό κατά τις ανασκαφές που έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του μετρό της Αθήνας.
Το πρόσωπο του 11χρονου κοριτσιού –που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και πέθανε από τυφοειδή πυρετό– ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο καθώς η μορφή της αναπλάστηκε αργότερα από τον Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με ομάδα ειδικών επιστημόνων.
Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, το κορίτσι απέκτησε το όνομα Μύρτιδα καθώς ήταν πλέον ορατό το πρόσωπό της.
Το πρόσωπο της Μύρτιδας μετά την ανάπλαση, και το κρανίο της όπως βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό
Πολλοί είναι οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες που εμπνέονται από τη μορφή της και δημιουργούν έργα που αποτελούν αντικείμενα ενδιαφέροντος που προκαλούν αισθήματα δέους και θαυμασμού. Αυτό το διάστημα η Μύρτιδα γίνεται για άλλη μια φορά πρωταγωνίστρια εκδηλώσεων που υμνούν το όνομά της.
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι η εικαστική έκθεση «Η Πινακοθήκη της Μύρτιδος» και η ημερίδα «5 χρόνια με τη Μύρτιδα» που θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 13 Μαΐου, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Μέγαρο Μουσικής αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα μιλήσουν σημαντικοί εισηγητές, όπως ο Γιώργος Τριμπέρης (καθηγητής τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), η Ευαγγελία Ντζάνη (επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων) και πλήθος άλλοι έγκριτοι επιστήμονες που θα προσθέσουν τη δική τους χροιά προς τιμήν της Μύρτιδας.
Διαβάστε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.