Η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε νέα έρευνα που διενεργήθηκε από την Ιατρική Σχολή της Σιγκαπούρη (Duke-NUS Graduate Medical School Singapore) υπό την καθηγήτρια Ταζίν Τζαφάρ και τον φοιτητή Ιατρικής Ντομινίκ Σέου εξετάζοντας 501 νέους ενήλικες, 18 έως 40 ετών.
Για τους σκοπούς της έρευνας συλλέχθηκαν στοιχεία για την αρτηριακή πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος και τον τρόπο ζωής τους, περιλαμβανομένων των γευμάτων εκτός σπιτιού και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, προκειμένου να καθοριστεί η σχέση τους με την υπέρταση.
Η στατιστική ανάλυση απέδειξε ότι υπήρχε αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθεί μελλοντικά προϋπέρταση (αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα) στο 27,4% του πληθυσμού –που αφορούσε περισσότερο τους άνδρες (49%) παρά τις γυναίκες (9%)– ενώ το 38% έτρωγε περισσότερα από 12 γεύματα την εβδομάδα εκτός σπιτιού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού American Journal of Hypertension.