Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα
Στο θέατρο «Στανισλάβσκι και Νεμιρόβιτς-Ντάντσενκο» της Μόσχας έγινε στις 18 Απριλίου η 21η τελετή απονομής του κυρίου θεατρικού βραβείου της Ρωσίας «Χρυσή Μάσκα 2015».
Ως καλύτερη παράσταση όπερας ψηφίστηκε η Ινδιάνα βασίλισσα του Χένρι Πέρσελ από το Κρατικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Περμ. Η παράσταση έφερε βραβείο στον σκηνοθέτη Πίτερ Σέλαρς και (για πολλοστή φορά) στον Έλληνα διευθυντή ορχήστρας Θεόδωρο Κουρεντζή.
Ο Θεόδωρος Κουρεντζής (διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης και ποιητής που εργάζεται στη Ρωσία), γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου 1972. Το 1990 πήγε στη Ρωσία για να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του στην Αγ. Πετρούπολη κοντά στον περίφημο δάσκαλο Ιλιά Μουσίν. Στη διάρκεια των σπουδών του γοητεύθηκε από αυτή τη χώρα με την τεράστια μουσική παράδοση και αποφάσισε να την κάνει δεύτερη πατρίδα του.
Το 2002, μαζί με τη Ρωσίδα ελληνίστρια φιλόλογο Φατίμα Γιελόεβα και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, ίδρυσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 2003 εντάχθηκε στην Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ρωσίας, και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε επικεφαλής διευθυντής ορχήστρας στο Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας & Μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ. Μάλιστα, δημιούργησε το δικό του μουσικό σύνολο δωματίου και τη χορωδία MusicAeterna.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Χρυσή Μάσκα 2005» ο Κουρεντζής έλαβε τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο του καλύτερου διευθυντή ορχήστρας για το έργο του Τζουζέπε Βέρντι Αΐντα. Τον Μάιο του 2006, στο πλαίσιο των εορτασμών των 250 χρόνων από τη γέννηση του Μότσαρτ, ανέβασε το Così fan tutte και τους Γάμους του Φίγκαρο. Καθώς θεωρείται ως ο καλύτερος ερμηνευτής του Μότσαρτ, το 2012 στην ορολογία της μουσικοκριτικής πρωτοεμφανίστηκε η έννοια «Ο Μότσαρτ του Περμ».
Φωτ.: Robert Kittel
Το 2014 ο Θεόδωρος Κουρεντζής έγινε πολίτης της Ρωσίας, διατηρώντας ελληνική ιθαγένεια.
Το βραβείο «Χρυσή Μάσκα» απονέμεται από το 1994 από την «Ένωση Επαγγελματιών Θεάτρου» της Ρωσίας για την καλύτερη εκτέλεση της καλλιτεχνικής περιόδου σε όλα τα είδη θεατρικής τέχνης (δράμα, όπερα, μπαλέτο, οπερέτα, μιούζικαλ, κουκλοθέατρο). Η επιλογή των νικητών πραγματοποιείται από συμβούλια εμπειρογνωμόνων, τα οποία αποτελούνται από κριτικούς θεάτρου, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μαέστρους, χορογράφους και σκηνογράφους.