Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε και φέτος το Παμποντιακόν Πανοΰρ των Σουρμένων, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την τέλεση του ταφικού εθίμου στο κοιμητήριο Ελληνικού.
Το Παμποντιακόν Πανοΰρ στα Σούρμενα, που καλά κρατεί εδώ και 93 χρόνια, κορυφώθηκε με χορευτικό πρόγραμμα το βράδυ του Σαββάτου, στις 18 Απριλίου. Νωρίτερα, είχε τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της περιοχής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Παύλου.
Δύο χορευτικά συγκροτήματα από την Αττική και ένα από τη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να προκαλέσουν ασταμάτητο κύμα χειροκροτημάτων από το πολυπληθές κοινό που μαζεύτηκε στην πλατεία των Σουρμένων.
Ο ανεπανάληπτος παρουσιαστής των ποντιακών εκδηλώσεων, ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς, παρουσίασε ένα-ένα τα χορευτικά και τους καλλιτέχνες που τους συνόδευαν. Οι εύστοχες αναφορές του κατά τη διάρκεια της βραδιάς στη μακραίωνη ποντιακή ιστορία και την πλούσια παράδοση φόρτισαν ακόμα περισσότερο τη συναισθηματική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης.
«Μόνο ένας λαός με βαθιές γνώσεις και αναπτυγμένο πολιτισμό, όπως είναι οι Έλληνες, θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσο μελετημένους και γεμάτους νόημα χορούς και να τους μεταδώσει στους γείτονες», δήλωσε αργότερα ο καταξιωμένος καλλιτέχνης.
Τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου, του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Εύξεινος Πόντος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής Θεσσαλονίκης έδειξαν στους παρευρισκομένους το υψηλό επίπεδο της τέχνης που υπηρετούν από πατριωτισμό και αγάπη στην παράδοση, καθώς και την άψογη επιλογή των παραδοσιακών φορεσιών.
Στο τέλος του προγράμματος του Σαββάτου, και μέχρι αργά τη νύχτα, οι οργανωτές των εκδηλώσεων κράτησαν άυπνο τον κόσμο με το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.
Στη σκηνή της πλατείας των Σουρμένων βγήκαν οι αγαπητοί στον κόσμο τραγουδιστές Δημήτρης Καρασαββίδης και Γιάννης Κορτίδης και ο λυράρης Γιώργος Ατματσίδης. Τους τραγουδιστές συνόδευαν ο Γιάννης Αραμαδανίδης (τουλούμ) και Κώστας Ζώης, Γρηγόρης Κεκρίδης και Νίκος Χατζηδαυιτίδης (ταούλ’).
Δείτε τα βίντεο με τα χορευτικά τμήματα των τριών συλλόγων: