Ένα χάρτη ντοκουμέντο παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, δικηγόρος Σαράντος Θεοδωρόπουλος.
Στον παραστατικό χάρτη του 1946, απεικονίζονται και τα 1.170 χωριά της Ελλάδας που υπέστησαν καταστροφές από τους ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. «Είναι μια αψευδής απόδειξη της καταστροφής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θεοδωρόπουλος.
Από τη πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στην Μέρκελ την ηθική διάσταση, η οποία δεν ήταν σε αντιδιαστολή με την υλική διάσταση. Μάλιστα απευθυνόμενη στα μέλη της επιτροπής είπε ότι «καλό είναι να μην αυτοϋποβαθμιζόμαστε και αυτοϋπονομευόμαστε».
Παράλληλα έσπευσε να σημειώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του αρμενικού Κοινοβουλίου κατά των γενοκτονιών, «θα είναι μια καλή ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε πως η μάχη ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση διεκδικήσεων, όπως αυτές των γερμανικών οφειλών».
Την ίδια ώρα, τα μέλη της Επιτροπής επιταχύνουν τις ενέργειες τους για την καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής, καθώς έχουν ήδη διανεμηθεί τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την περασμένη Κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ ήδη στα σκαριά βρίσκεται η συγκρότηση (κατά το άρθρο 44) μιας Επιτροπής, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, η οποία θα επικουρήσει τις σχέσεις της Ελληνικής Επιτροπής με τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο.
Ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική επιστημονική επιτροπή με την συνδρομή των υπηρεσιών της Βουλής (όπως το Κανάλι της Βουλής). Στην επόμενη συνεδρίαση θα προγραμματιστεί σχετικό συνέδριο (πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), όπου θα κληθούν προσωπικότητες κύρους. Επίσης, το έργο αναμένεται να επικουρήσουν και τρεις καθηγητές (Περάκης, Μπρεδήμας, Φλογαΐτης).
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή θα τελειώσει τις εργασίες, μόλις «πάρουμε τα λεφτά και δικαιωθούμε», ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος αμφισβήτησε το αιτούμενο ποσό ανεβάζοντας το ύψος των αποζημιώσεων στα 500 δισ. ευρώ.