Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 34 χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με βάση τα στοιχεία του 2004, αποκάλυψε ότι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές «τρώνε» το 43,4% του μισθού την Ελλάδα έναντι του 26,9% κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες χώρες.
Καταγράφονται επίσης τα επίπεδα υπερφορολόγησης στη χώρα μας και αυτό που προκαλεί εντύπωση σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας είναι ότι στην Ελλάδα οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται αναλογικά περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια!
Όπως προκύπτει, οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ η φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά είναι κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη.
Αναφορικά με το επίπεδο φορολόγησης των φορολογούμενων χωρίς οικογένεια, η χώρα μας καταλαμβάνει την 14η θέση στον κατάλογο του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της αμοιβής στην κατηγορία αυτή φθάνει στο 40,4% (39,1% το 2000), έναντι 36% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ (36,7% το 2000).
Ακόμη, θεωρείται σημαντικό το ότι το άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί των αμοιβών αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ μειώθηκε κατά 2,8 μονάδες το επόμενο διάστημα.