Πρόκειται για μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ανάπτυξης του ανθρώπου. Αποτελεί συγχρόνως ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή με την προσθήκη μελιού, φρούτων και ξηρών καρπών.
Ο λόγος για το γιαούρτι που εκτός από τη νόστιμη γεύση του για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών προϊόντων, συγκεντρώνει και αρκετές ευεργετικές ιδιότητες.
Ποιες είναι αυτές;
- Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.
- Είναι μια πλούσια κοιτίδα ζωντανών μικροοργανισμών που ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, η οποία είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων.
- Έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω του γαλακτικού οξέος, μιας ουσίας που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών. Έτσι, παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν διάφορες ασθένειες.
- Συμβάλλει στην ανάπτυξη και άρτια σωματική διάπλαση των παιδιών βοηθώντας ταυτόχρονα στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων που προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση προβλημάτων σε αυτά τα όργανα.
- Βοηθάει στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και συνεπώς στην καλή υγεία των οστών ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο.
- Λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες.
- Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά και οι σχετικά λίγες θερμίδες του βοηθούν στην απώλεια λίπους από τον οργανισμό και όχι μυϊκής μάζας, κατά τη διάρκεια δίαιτας για απώλεια επιπλέον κιλών.