Με βάση εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έγινε πρόσφατα νόμος του κράτους και παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 20 Απριλίου και μέχρι τις 20 Μαΐου. Μετά τη λήξη της προθεσμίας το πρόγραμμα θα κλείσει για ένα μήνα και άμεσα θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.
- Σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα επανασυνδεθεί ατελώς το ρεύμα ενώ σε περίπου 150.000 νοικοκυριά θα δοθούν δωρεάν μέχρι και 300 κιλοβατώρες το μήνα και για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
- Στο πρώτο πακέτο μέτρων προβλέπεται και επιδότηση ενοικίου για 30.000 νοικοκυριά. Το επίδομα θα χορηγείται απευθείας στον εκμισθωτή και θα φτάνει τα 70 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομο. Για κάθε επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο μέλος της οικογένειας θα προσαυξάνεται κατά 30 ευρώ αλλά δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 220 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τη Θεανώ Φωτίου το επίδομα θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, εκτός των περιπτώσεων που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται συμψηφισμός.
- Αντίστοιχο με τα ποσά του επιδόματος ενοικίου θα είναι και το επίδομα συσσιτίου. Οι δικαιούχοι δεν θα παίρνουν ρευστό στα χέρια τους αλλά μία πιστωτική κάρτα που θα επιτρέπει μόνο την αγορά τροφίμων. Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να ζητήσει από τα καταστήματα τροφίμων ειδικές εκπτώσεις για τους συγκεκριμένους πολίτες.
Τα κριτήρια
Προκειμένου να είναι κάποιος δικαιούχος του προγράμματος θα πρέπει το ετήσιο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τα 2.400 ευρώ. Αν πρόκειται για ζευγάρι τότε το εισοδηματικό ταβάνι είναι 3.600 ευρώ το χρόνο προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος και κατά 600 ευρώ για κάθε ανήλικο. Σε κάθε περίπτωση το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 6.000 ευρώ το χρόνο.
Το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει και δύο περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, η συνολική φορολογητέα περιουσία των δικαιούχων (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ. Σε περίπτωση που πρόκειται για οικογένεια το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 για κάθε ενήλικο και κατά 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ανώτατο όριο ακίνητης περιουσίας, για κάθε άτομο ή οικογένεια, είναι το ποσό των 200.000 ευρώ.
Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων (ή και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων) δεν θα πρέπει το οικονομικό έτος 2014 να υπερβαίνει το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών που προβλέπονται.
Το ποσό αυτό, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, προέρχεται από εθνικούς πόρους και εξοικονομήθηκε από την αναδιανομή των δαπανών των υπουργείων που αφορούν προμήθειες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου, όπου και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) όπου θα τους παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης».