Το πρωί της Δευτέρας 20 Απριλίου, εν μέσω αντιδράσεων για την αίθουσα διεξαγωγής, ξεκινά στις φυλακές Κορυδαλλού η δίκη της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας διαδικασία που αντίστοιχη δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο· για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης.
Συνολικά 69 άτομα θα βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, οι συνήγοροι υπεράσπισης ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 100, πολυάριθμοι θα είναι και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής, ενώ μόνο οι μάρτυρες κατηγορίες είναι περίπου 130. Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της δίκης έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, τόσο από δικηγόρους και δημοσιογράφους που θεωρούν ότι δεν μπορεί να καλύψει πρακτικές ανάγκες σε χώρο και υποδομές, όσο και από τις τοπικές Αρχές.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου θα καθήσει και η προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, θα κρίνει εάν το κόμμα αποτελεί ναζιστικό μόρφωμα με συντονισμένη παράνομη δραστηριότητα. Η απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να δρομολογήσει εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο, σε περίπτωση που το κόμμα κηρυχθεί παράνομο ή εάν οι εγκληματικές ενέργειες μελών του «Λαϊκού Συνδέσμου» αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά άσχετα με τις κομματικές επιλογές.
Οι έρευνες που ξεκίνησαν μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι άρχισαν να αποκαλύπτουν συντονισμό στελεχών και μελών της οργάνωσης το επίμαχο βράδυ, όταν ο δολοφόνος ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο σημείο όπου βρισκόταν ο Φύσσας με φίλους του. Μετά από επιστολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η Εισαγγελία ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για σωρεία ρατσιστικών επιθέσεων που είχαν καταγραφεί και λίμναζαν ως μεμονωμένες δικογραφίες σε όλη την Ελλάδα.
Το πέρας της έρευνας, που διενεργήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, άνοιξε ουσιαστικά το φάκελο «Χρυσή Αυγή» και αποτέλεσε το έναυσμα των δικαστικών εξελίξεων που ακολούθησαν.