Τη δική του εκδοχή για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνοντας λόγο για συνάντηση σε εξαιρετικό κλίμα με την Κριστίν Λαγκάρντ και για ένα ΔΝΤ χωρίς απαιτήσεις και χωρίς την παραμικρή υποψία σκληρής στάσης. «Είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι στόχος του στη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν να την ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων αλλά και για τη δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση. «Και για τη σημασία μιας “έξυπνης” αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές», συμπληρώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η Ελλάδα προτείνει τρόπους βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου κάτι που σημαίνει ότι τόσο στο Brussels Group όσο και στα τεχνικά κλιμάκια οι συζητήσεις θα γίνονται σε βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η Κριστίν Λαγκάρντ είπε στον Έλληνα υπουργό ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει τους περιορισμούς και τις διαδικασίες του Ταμείου. «Τόνισε όμως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης», αναφέρεται στη συνέχεια.
Για τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσε και τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νάθαν Σιτς αλλά και τη σύμβουλο Καρολάιν Άτκινσον, με τους οποίους επίσης είχε επαφές στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στον Έλληνα υπουργό ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να παίξουν το ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-θεσμών, πιέζοντας όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης.