Όλα είναι στη θέση τους: μικρόφωνα, κάμερες, φώτα και κουζινικά σε πρώτο πλάνο, δίπλα σε αγνά και φρέσκα λαχανικά, κρέας, αυγά και μοσχομυριστά μπαχαρικά, έτοιμα να μπουν όλα μαζί στην κατσαρόλα και να προκύψουν οι πιο νόστιμες και λαχταριστές γεύσεις με άρωμα Ανατολής. Δίπλα στον πάγκο με τα καλούδια, ακολουθώντας τις οδηγίες του σκηνοθέτη, η Πολίτισσα μαγείρισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου μοιάζει να έχει αποκρυπτογραφήσει το μυστικό τού πώς να συνδυάζει κανείς συνταγές από όλα τα μέρη του κόσμου και επιστρατεύοντας τη φαντασία να μαγειρεύει φαγητά που μαγεύουν τον ουρανίσκο.
Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα της νέας της τηλεοπτικής εκπομπής που θα προβάλλεται από τη συχνότητα του Alpha, με τον τίτλο «Από την Πόλη στην Ανατολή», κλέψαμε λίγο από το χρόνο της και μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες για το συναρπαστικό αυτό γαστριμαργικό οδοιπορικό κατά μήκος της Ασιατικής Τουρκίας, το οποίο καταλήγει σε μεγάλες πόλεις αλλά και χωριά του Πόντου.
Από τα γυρίσματα στο Γκαζίαντεπ
Ποιες είναι οι πρώτες της σκέψεις λίγο πριν βγει και επίσημα στον «αέρα» το πρώτο επεισόδιο; «Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη για το ότι το ταξίδι μου στο χώρο των γεύσεων και της μαγειρικής, που λατρεύω, συνεχίζεται και μέσα από αυτήν την εκπομπή που υπολογίζουμε ότι θα κάνει πρεμιέρα λίγο μετά το Πάσχα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ακριβή ημερομηνία, όμως θα είναι Σάββατο, στις 8 το βράδυ, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού καθώς έχουμε ετοιμάσει πάρα πολλές εκπλήξεις που θα προβάλλονται σταδιακά».
Η Πόλη, όπου και διαμένει σε απόσταση αναπνοής από το Βόσπορο, είναι ο πρώτος σταθμός του τηλεοπτικού της ταξιδιού και κατόπιν θα προσθέσει τη γευστική της πινελιά και σε άλλες περιοχές της Ανατολής. «Ξεκινάμε από την Κωνσταντινούπολη, μετά κατεβαίνουμε στη Σμύρνη και από εκεί προχωράμε με κατεύθυνση το Γκαζίαντεπ, όπου και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
»Ανυπομονώ να βρεθώ και να μαγειρέψω σε όλα αυτά τα μέρη, και βεβαίως και σε κάθε περιοχή του Πόντου».
Τη ρωτάμε πώς θα είναι διαμορφωμένο το πρόγραμμα της εκπομπής. «Όπου πηγαίνουμε, θα μαγειρεύουμε φαγητά από συνταγές της παραδοσιακής κουζίνας του κάθε τόπου συνδυάζοντάς τες και με κάποιες δικές μου συνταγές. Βασική πηγή έμπνευσής μας θα είναι τα τοπικά προϊόντα, και μπαίνοντας στην κουζίνα των ντόπιων μαγειρισσών θα ετοιμάζουμε νόστιμα και ξεχωριστά πιάτα. Παράλληλα θα ξεναγούμε τους τηλεθεατές στους χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας της κάθε περιοχής, συνομιλώντας με τους κατοίκους. Είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία!»
Μαγειρεύοντας στα Αλάτσατα ντόπιες θαλασσινές νοστιμιές
Η κουβέντα μας φτάνει στην ποντιακή κουζίνα και στο τι σκοπεύει να μας παρουσιάσει όταν βρεθεί σε αυτά τα μέρη. «Από την ποντιακή κουζίνα μού αρέσει πολύ να παρασκευάζω γκεζλεμέδες, τους οποίους φυσικά θα φτιάξουμε και στην εκπομπή. Θα πειραματιστούμε όμως και με ορισμένα γνήσια ποντιακά φαγητά από αυτά που χαρακτηρίζονται ως “χαμένες γεύσεις”, γεύσεις δηλαδή που τις ξέρουν μόνο οι νοικοκυρές που ζουν εκεί, στην Τραπεζούντα και σε κάθε χωριό».