Αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών κατά 35% σε σύγκριση με την περίοδο μέχρι το 2010 αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε υπό τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Ραχιώτη σε συνεργασία με Βρετανούς επιστήμονες, μετά από ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων κατά τα λεγόμενα «μνημονιακά» έτη 2011 και 2012.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λόγος εντοπίζεται κυρίως στην αύξηση της ανεργίας και στην απόγνωση που αυτή προκαλεί, και οι συνέπειες υπήρξαν πιο σοβαρές για τους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους παρά για τις γυναίκες. Ακόμα, οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλες ουσιαστικά τις ηλικιακές ομάδες και των δύο φύλων, ιδίως όμως στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας 20 έως και 59 ετών, όπου η αύξηση ήταν 34%.
Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές επισήμαναν πως έχουν εκφραστεί ορισμένες αντιρρήσεις, ιδίως στην ίδια την Ελλάδα, αναφορικά με το βαθμό στον οποίο η κρίση όντως ευθύνεται για την αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζουν όμως «απροσδόκητες» και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση αυτές τις αμφιβολίες. Όπως τονίζουν, μάλιστα, έχει υποτιμηθεί η γενικότερη επίπτωση της κρίσης και της λιτότητας στην ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων.
Άλλες πρόσφατες έρευνες προειδοποιούν ότι οι αυτοκτονίες δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στον τομέα της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας, λόγω της κρίσης και της λιτότητας.
Η έρευνα –στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ντέιβιντ Στάκλερ, ο καθηγητής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου Μάρτιν Μακ Κι και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου– δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open.