Αντί να σκάβει κανείς τη γη για να βρει χρυσό, θα ήταν προτιμότερο να ψάχνει τον «κρυμμένο θησαυρό» στους υπονόμους, καθώς τα απόβλητα –μεταξύ των οποίων και τα ανθρώπινα κόπρανα– περιέχουν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα τα οποία θα μπορούσαν μάλιστα να είναι τόσο εκμεταλλεύσιμα όσο ένα κανονικό χρυσωρυχείο.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Κάθλιν Σμιθ, οι οποίοι πραγματοποίησαν δειγματοληπτικές έρευνες σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού κάνοντας κατόπιν ανάλυση των δειγμάτων με ηλεκτρονικά μικροσκόπια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υπόνομοι αποτελούν μια αναξιοποίητη μέχρι σήμερα πηγή μετάλλων όπως είναι ο χρυσός, η πλατίνα, ο άργυρος, ο χαλκός, το παλλάδιο, το βανάδιο και άλλα σπάνια μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Στο ερώτημα δε κατά πόσο τα ίδια τα κόπρανα περιέχουν χρυσάφι, η απάντησή τους είναι ότι «δεν ξέρουμε με σιγουριά, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».
Τα «οφέλη» από το περιεχόμενο των υπονόμων δεν περιορίζονται εκεί. Η εφαρμογή μιας μεθόδου εξαγωγής χρυσού και άλλων μετάλλων από τα απόβλητα θα βοηθούσε μελλοντικά και στον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος με τοξικές χημικές ουσίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη του χρυσού από το έδαφος.