Όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε δημητριακά και φυτικές ίνες έχουν μειωμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας υπό την ερευνήτρια Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Η μελέτη –που διενεργήθηκε με στοιχεία που αφορούσαν 367.500 άτομα για μια μέση περίοδο δεκατεσσάρων ετών– αποκάλυψε πως η καθημερινή κατανάλωση κατά μέσο όρο 34 γρ. πλήρων δημητριακών σχετίζεται με μείωση κατά 17% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν μόνο 4 γρ. ημερησίως. Ακόμη, μειώνεται ο κίνδυνος για διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρκίνο, καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, το βασικό συστατικό που καθιστά τόσο υγιεινά τα πλήρη δημητριακά είναι οι ίνες που περιέχουν, οι οποίες έχουν πολλαπλή προστατευτική δράση (όπως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική).
Η δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine.