Η υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο τα είχε όλα. Από άγημα και σημαιάκια, διαδηλωτές υπέρ της Ελλάδας μέχρι… κόκκινο χαλί και χαμόγελα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου ‘Ανγκελας Μέρκελ.
Η συνάντηση των δυο κράτησε γύρω στα 60 λεπτά και ήταν σαν ορεκτικό, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το κυρίως δείπνο.
Στη συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Τσίπρα, πάντως έγινε ένα πρώτο βήμα συνεννόησης, όπου τέθηκαν τα πάντα για να πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός πολιτική στήριξη.
H Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται στην καγκελαρία τον Αλέξη Τσίπρα (φωτ.: Rainer Jensen / EPA)
Ο πρωθυπουργός έκανε το δικό του άνοιγμα ζητώντας να μην διαιωνίζονται στερεότυπα, ούτε να γκρεμιστεί ό,τι καλό έχει γίνει και τόνισε πως αναζητούμε ένα νέο μείγμα πολιτικής. Ζήτησε ακόμη την δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για να υπάρξει δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens, ενώ έθεσε τα θέματα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
Από τη μεριά της η Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση και αυτό δεν είναι άλλο από τη ρευστότητα, παρέπεμψε στο Eurogroup και στους θεσμούς που θα κρίνουν τόσο τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις όσο και την αξιοπιστία τους. Η Γερμανίδα καγκελάριος όπως αναμενόταν δεν δεσμεύτηκε σε τίποτε αλλά εξέφρασε την προσωπική θέση ότι θα ήθελα η Ελλάδα να αναπτυχθεί να μπορέσει να βγει από τέλμα και να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ανεργία, ιδίως των νέων. «Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, σημαίνει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Δημήτρη Τζανακόπουλο (φωτ.: Guido Bergmann / EPA)
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «θα κάνω δύο παραδοχές, δύο βασικές θέσεις της κυβέρνησης. Η πρώτη: Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που έφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story. Έφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία. Δεύτερη παραδοχή: Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι και εμείς καθόλου για αυτά. Η διαφθορά παραμένει. Η προκλητική φοροδιαφυγή των πλούσιων στρωμάτων παραμένει. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα εισοδήματα των φτωχότερων μειώθηκαν κατά 86% ενώ των πλουσιότερων κατά 16%».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι στόχος του να γκρεμίσει ότι «θετικό έγινε αλλά να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να σπάσουμε τα στερεότυπα. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας».