Κάθε φορά που ο εγκέλαδος συγκλονίζει την Ελλάδα, είναι πολλοί εκείνοι που σε ένα δεύτερο χρόνο σκέφτονται πώς είναι δυνατό τα σπίτια μας να παθαίνουν σοβαρές υλικές ζημιές αλλά τα αρχαία μνημεία να στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα των αιώνων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παρθενώνας που 25 αιώνες τώρα έχει αντέξει αμέτρητες σεισμικές δονήσεις, κάνοντας τους επιστήμονες να αναζητούν το μυστικό της άψογης σεισμικής συμπεριφοράς του.
«Πρόκειται για ένα ασύλληπτο δημιούργημα με ιδιοφυείς λύσεις σε ανυπέρβλητα προβλήματα μηχανικής και κατασκευαστικής διαδικασίας» λέει ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης.
«Ο Παρθενώνας συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που είμαστε και προσφέραμε στον λεγόμενο Δυτικό κόσμο. Είναι το σύμβολο του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σύμβολο του μέτρου, της τέχνης και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Διότι πέρα από το ύψιστο καλλιτεχνικό δημιούργημα, είναι κι ένα θαύμα μηχανικής και τεχνικής», ανέφερε, ανοίγοντας την Παρασκευή το πρωί τις εργασίες ημερίδας για τις «Σύγχρονες επεμβάσεις στα μνημεία της αθηναϊκής Ακρόπολης», που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο πλαίσιο του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό Τεχνικών Έργων.
«Ο σπονδυλωτός κίονας είναι ένα ιδιοφυέστατο πρότυπο μηχανικής, με καταπληκτικές ιδιότητες σεισμικής συμπεριφοράς» εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια γίνονται εργασίες για να ενισχυθεί το μοναδικής ομορφιάς οικοδόμημα.
Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα αναστηλωτικά έργα στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, ενώ γίνονται και ανεξάρτητες εργασίες στην επιφάνεια των μαρμάρων, σε περιοχές οι οποίες μπορεί να μην έχουν στατικά προβλήματα, χρειάζονται ωστόσο συντήρηση.