Το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη διεκδίκηση επανορθώσεων και αποζημιώσεων για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Αλεξάντρα Γκιμπς για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου CNBC άνοιξε το φάκελο των επανορθώσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το θέμα παραμένει ανοιχτό και για την Ιταλία, αφού δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στις προσφυγές πολιτών.
Από την πλευρά της η Ρωσία αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας του ρωσικού Κοινοβουλίου για την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη Γερμανία, διεκδικώντας πολεμικές αποζημιώσεις ύψους έως και 4 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιτέλους τελείωσε να αποπληρώνει το δάνειό της από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τα ποσά, ενώ τα περισσότερα είχαν αρχικά συμφωνηθεί σε νομίσματα που πλέον δεν υπάρχουν και έχουν αναδιαπραγματευτεί αμέτρητες φορές.
Ποιοι και τι χρωστούν
Γερμανία
Η Γερμανία έπρεπε να πληρώσει τα περισσότερα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως το αρχικό σύνολο εξακολουθεί να είναι ασαφές – ίσως γιατί οι Συμμαχικές χώρες απαίτησαν διαφορετικές μορφές αποζημίωσης στις διάφορες συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν ώστε να συζητηθεί η μεταπολεμική Ευρώπη. Πιστεύεται πως αρχικώς οι Σύμμαχοι υπέδειξαν ότι η Γερμανία χρωστούσε έως και 320 δισ. δολάρια σε κατατεθειμένα αιτήματα αποζημιώσεων, ωστόσο σύντομα κατάλαβαν ότι αυτό το ποσό δεν θα μπορούσε να αποπληρωθεί από τη Γερμανία την περίοδο εκείνη, ιδιαίτερα λόγω και του πρόσθετου χρέους από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ιαπωνία
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Σύμμαχοι εκτιμούσαν πως η Ιαπωνία είχε χάσει το 42% του εθνικού πλούτου της. Έτσι το 1951 η Ιαπωνία υπέγραψε συνθήκη η οποία θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών. Η ιαπωνική κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει συνολικά 6,67 εκατ. δολάρια στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ως αποζημίωση προς τους πρώην αιχμαλώτους πολέμου. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο CNBC ο Κρίστοφερ Γκερτέις, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μια σημαντική μειονότητα Νοτιοκορεατών και Κινέζων δεν αποδέχονται ως επαρκείς αυτές τις αποζημιώσεις, αρνούμενοι τις σχετικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, που βρίθει νομικών, ηθικών και ιστορικών θεμάτων.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947 –αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων που πραγματοποιήθηκε το 1946– υπάρχουν κι άλλες χώρες που έπρεπε να πληρώσουν αποζημιώσεις, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
Ιταλία
Έπρεπε να πληρώσει 125 εκατ. δολάρια στη Γιουγκοσλαβία, 105 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα, 100 εκατ. δολάρια στη Σοβιετική Ένωση, 25 εκατ. δολάρια στην Αιθιοπία και 5 εκατ. δολάρια στην Αλβανία, ποσά που ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταβληθεί.
Φινλανδία
Είναι η μόνη χώρα από αυτές που απαιτήθηκε να πληρώσουν αποζημιώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία πλήρωσε πλήρως το λογαριασμό της, στέλνοντας 300 εκατ. δολάρια στην Σοβιετική Ένωση το 1952.
Ουγγαρία
Απαιτήθηκε να πληρώσει 200 εκατ. δολάρια στη Σοβιετική Ένωση και 100 εκατ. δολάρια στην Τσεχοσλοβακία και τη Γιουγκοσλαβία, αλλά εξακολουθεί να τα χρωστάει.
Ρουμανία
Το ποσό για τις ζημιές που προκάλεσε στην πρώην Σοβιετική Ένωση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ήταν 300 εκατ. δολάρια. Υποτίθεται ότι θα καταβαλλόταν σε διάστημα οκτώ ετών από τις 12 Σεπτεμβρίου 1944, υπό τη μορφή εμπορευμάτων, αλλά ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
Βουλγαρία
Κλήθηκε να καταβάλει 45 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα και 25 εκατ. δολάρια στην Γιουγκοσλαβία σε διάστημα οκτώ ετών, κάτι όμως που ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα.