Η δημιουργία προϋποθέσεων για επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων είναι ο στόχος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, το οποίο ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη και εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 6:00 μ.μ. από τον μητροπολίτη Άνθιμο.
Ιδρυτικά μέλη του είναι 21 επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα (βιομήχανοι, κατασκευαστές, ξενοδόχοι κ.ά.), ενώ μετά την τελετή των εγκαινίων θα εγγραφούν και πενήντα Σέρβοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι μέλη επιμελητηρίων της γειτονικής χώρας και θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη στις 19 και 20 Μαρτίου. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, Κώστας Γεωργάκος, οι Σέρβοι θα έχουν επαφές με τις διοικήσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ, καθώς και με την υφυπουργό Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, Μάρια Κόλλια-Τσαρουχά.
«Τα τελευταία περίπου δύο χρόνια έγιναν πολλές συναντήσεις στην Ελλάδα και στη Σερβία προκειμένου να φτάσουμε στην ίδρυση του επιμελητηρίου. Το τελευταίο έχει ως σκοπό να αυξήσει τα χαμηλά σήμερα ποσοστά εισαγωγών-εξαγωγών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας», είπε κατά την παρουσίαση του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου ο Κ. Γεωργάκος.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθούν και δύο ημερίδες γνωριμίας μεταξύ των δύο χωρών, η πρώτη στην Ελλάδα και η δεύτερη στη Σερβία.
Ο γενικός πρόξενος της Σερβίας
Για επιχειρηματίες που δεν περιμένουν με σταυρωμένα χέρια να περάσει η οικονομική κρίση, αλλά πιστεύουν στη δημιουργία επιχειρηματικών σχέσεων, έκανε λόγο από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνις Πάβιτς.
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι στον τομέα του τουρισμού οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές, αφού από τους περίπου ένα εκατομμύριο Σέρβους που κάνουν κάθε χρόνο διακοπές, οι 700.000 προτιμούν την Ελλάδα και κυρίως τη βόρεια Ελλάδα, ενώ τρία από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία του Βελιγραδίου ανήκουν σε Έλληνες. Ωστόσο, κατά τον Σ. Πάβιτς πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία το 2012 ανέρχονταν σε μόλις 365,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Θα θέλαμε οι Έλληνες επιχειρηματίες να γνωρίσουν περισσότερα σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις στη Σερβία, καθώς και οι επιχειρηματίες των δύο χωρών να προχωρήσουν σε κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες», είπε ο Σίνις Πάβιτς.
Τέλος, την ευχή του ώστε το επιμελητήριο να βοηθήσει να δημιουργηθούν πολλές εμπορικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε κατά την παρουσίαση ο γενικός γραμματέας του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, Μπάνε Πρέλεβιτς.