Σε μια αποκάλυψη βόμβα προέβη ο Βρετανός δημοσιογράφος Paul Mason, ο οποίος μετέδωσε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook πως η Κομισιόν διέταξε την Ελλάδα να παγώσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και εκείνου των 100 δόσεων, αφού άλλη ενέργεια θα εκλαμβάνονταν ως μονομερής ενέργεια ενάντια στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο δημοσιογράφος παραθέτει το μήνυμα του Ντέκλαν Κοστέλο, διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο προειδοποιείται η χώρα μας πως αν προβεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό θα συνιστά μονομερή ενέργεια.
Το επίμαχο κείμενο
Όπως αποκαλύπτει ο Βρετανός δημοσιογράφος, το κείμενο του Κοστέλο προς την ελληνική πλευρά –χωρίς να γνωρίζουμε επακριβώς ποιος είναι ο αποδέκτης στην Ελλάδα–είναι το εξής:
«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης χθες βράδυ, αναφέρατε πως σκοπεύετε να περάσετε από τη Βουλή αύριο, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Αντιλαμβανόμαστε επίσης πως άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τις δόσεις προς το δημόσιο, αναμένεται να έρθουν σύντομα στο κοινοβούλιο.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συγκροτημένο και κατανοητό πλαίσιο.
Το να ενεργήσετε διαφορετικά θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια και αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».
Τι λέει η ελληνική κυβέρνηση
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης παρενέβη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και τόνισε ότι «συνεχίζονται μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».
Επιπλέον έσπευσε να διευκρινίσει πως «λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της υπουργού Θεανώς Φωτίου αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωσε της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται».