Κορυφώνουν τις δράσεις τους οι Αρμένιοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, στο πλαίσιο της 100ής Επετείου από τη Γενοκτονία του λαού τους από τους Οθωμανούς Τούρκους, και φροντίζουν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί παντού. Ακόμα και στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, όπου η Αρμενία συμμετέχει με το τραγούδι «Don’t Deny» (Μην αρνείσαι)!
Αν και επισήμως το τραγούδι δεν αναφέρεται στη Γενοκτονία των Αρμενίων, το βιντεοκλίπ που παρουσιάστηκε στις 12 Μαρτίου κάνει κάτι περισσότερο από σαφή το στόχο του εξαμελούς συγκροτήματος Genealogy που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να περάσει το αρμενικό μήνυμα.
Οι έξι καλλιτέχνες έχουν αρμενική καταγωγή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πέντε από αυτούς –οι οποίοι έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και ζουν στην Αυστραλία, την Αιθιοπία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ– είναι απόγονοι επιζώντων από τις εθνοκαθάρσεις του 1915. Πρόκειται για τους Ίνγκα Αρσακιάν (Αρμενία), Βάχε Τιλμπιάν (Αιθιοπία), Ταμάρ Καπρελιάν (ΗΠΑ), Στέφανι Τοπαλιάν (Ιαπωνία), Εσάι Αλτουνιάν (Γαλλία) και Μέρι Τζέιν Ο’Ντόχερτι (Αυστραλία).
Ποιο μέλος των Genealogy είναι ελληνικής καταγωγής
Η τελευταία της παρέας των σημαντικών καλλιτεχνών, η ταλαντούχα τραγουδίστρια της όπερας Μέρι Τζέιν Ο’Ντόχερτι (φωτο), έχει πατέρα Αμερικανό και μητέρα Ελληνοαρμένια.
Η Μέρι, που γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας αλλά ζει στο Σίδνεϊ και έχει και αυστραλιανή υπηκοότητα, αποτελεί προσωπική επιλογή της Πρώτης Κυρίας της Αρμενίας, Ρίτας Σαρκισιάν, η οποία την πρότεινε για το συγκρότημα των αρμενικής καταγωγής καλλιτεχνών.
Σπούδασε στις ΗΠΑ και έκανε μετεκπαίδευση στην Αυστραλία. Το 2007 κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Symphony Australia Young Vocalist Award του δικτύου ABC, κι ένα χρόνο αργότερα έγινε η πρώτη αλλοδαπή κάτοχος του Διεθνούς Βραβείου Όπερας της Αυστραλίας.
Το τραγούδι
Οι μέχρι τώρα κριτικές για το τραγούδι «Don’t Deny» με το οποίο η Αρμενία θα συμμετάσχει στη Eurovision που διεξάγεται από τις 19 έως τις 23 Μαΐου στη Βιέννη, είναι πολύ καλές. Δεν είναι μόνο οι ιδιαίτερες φωνές των καλλιτεχνών που παντρεύονται σε μια μπαλάντα απαιτήσεων, αλλά και το βιντεοκλίπ του τραγουδιού όπου οι πρωταγωνιστές φορούν ρούχα των αρχών του 20ού αιώνα, θυμίζοντας οικογένεια της περιόδου του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ οι καλλιτέχνες φορούν κονκάρδες ανθρώπων που έχουν χαθεί. Στο τέλος η οικογένεια εξαφανίζεται, αφήνοντας άδειες καρέκλες και παραπέμποντας στο πώς ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες στο πλαίσιο των εθνοκαθάρσεων των Οθωμανών Τούρκων.
Το μήνυμα των Αρμενίων
Αν και επισήμως το Ερεβάν δεν παραδέχεται πως το «Don’t Deny» αναφέρεται στην άρνηση της Γενοκτονίας, σύμφωνα με το περιοδικό Armenian Weekly κάθε τραγουδιστής αντιπροσωπεύει ένα από τα πέταλα του λουλουδιού «μη με λησμόνει» που αποτελεί το φετινό σύμβολο για την 100ή Επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Στο κέντρο θα βρίσκεται η Αρμένια τραγουδίστρια Ίνγκα Αρσακιάν, ενώ θα την πλαισιώνουν τα… πέταλα που δεν είναι άλλοι από τους Αρμένιους της Διασποράς.
Ο λόγος που η Αρμενία δεν θέλει να δώσει επισήμως πολιτική χροιά στη συμμετοχή της στο διαγωνισμό τραγουδιού είναι ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν να θέσουν βέτο και να μην προχωρήσει η υποψηφιότητα μέχρι τους ημιτελικούς ή τον τελικό. Εξάλλου το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι «θα δράσει αναλόγως» ώστε να «μην θυσιαστεί η Eurovision στις πολιτικές φιλοδοξίες μιας χώρας», υπονοώντας την Αρμενία.