Μια τεράστια, πολυχιλιετή υπόγεια πόλη που βρίσκεται κάτω από τη Νεάπολη της Καππαδοκίας, το Νέβσεχιρ όπως την ονόμασαν οι Τούρκοι, επιχειρεί να ξαναζωντανέψει ο τοπικός Δήμος. Αυτή η πόλη κάτω από τη γη ήρθε στο φως όταν άρχισε το σχέδιο αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής που περιλάμβανε την καταστροφή 1.500 κτηρίων μέσα και έξω από το οχυρό του Νέβσεχιρ, και φυσικά την αποχωμάτωση για την κατασκευή νέων.
Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος του Νέβσεχιρ Hasan Ünver για τις υπόλοιπες υπόγειες πόλεις συγκριτικά με τη… δική του. Τις αποκάλεσε «κουζίνες». Στις ανασκαφές έχει επιστρατευτεί ειδικό γεωραντάρ το οποίο μπορεί να εντοπίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια μέχρι και 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Η υπόγεια αυτή πόλη καλύπτει έκταση 785.000 τετραγωνικών μέτρων και εκτιμάται ότι είναι 5.000 ετών. Εντοπίζεται δε γύρω από το οχυρό της περιοχής και περιλαμβάνει συνολικά 11 γειτονιές που οι αρμόδιοι φιλοδοξούν να αποκαλύψουν με τις κατάλληλες εργασίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σήραγγες που βρίσκονται κάτω από τη γη θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων, ενώ εικάζεται ότι ένα από αυτά καταλήγει και σε μια μακρινή πηγή νερού. Οι διάδρομοι των τούνελ φτάνουν μέχρι και τα 7 χιλιόμετρα, και το πλάτος τους είναι αρκετό για να περάσει ένα αυτοκίνητο!
Είσοδος προς τις σήραγγες της υπόγειας πόλης
Μέχρι στιγμής στην υπόγεια πόλη έχουν ανακαλυφθεί κρυμμένες εκκλησίες (!), δρόμοι διαφυγής, αλλά και 44 αντικείμενα ιστορικής αξίας, τα οποία επιχειρείται να συντηρηθούν με την κατάλληλη επεξεργασία. Απέναντι σε αυτό το θαύμα υπόγειας ρυμοτομίας, οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να απαντήσουν με επενδύσεις και ένα σχέδιο αναβίωσης της ζωής κάτω από τη γη. Σχεδιάζουν να οικοδομήσουν στην υπόγεια πόλη δρόμους για πεζοπορία, χώρους τέχνης και εμπορικά καταστήματα, ορισμένα από τα οποία θα πωλούν χειροποίητες δημιουργίες.
Στη Νεάπολη της Καππαδοκίας μέχρι το 1922 ζούσαν ελληνικοί πληθυσμοί, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ορισμένοι από αυτούς ίδρυσαν τη νέα Νεάπολη στη Δυτική Θεσσαλονίκη.