Είναι το πιο πολύτιμο και το πιο σπάνιο εύρημα που εντοπίστηκε στον τύμβο του 4ου αιώνα στη νεκρόπολη των Αιγών, σε τάφο που ανήκει σε κοπέλα. Ο μαγευτικός καθρέφτης του Έρωτα, έργο ενός πολύ επιδέξιου τορευτή –όπως λέει χαρακτηριστικά στο Έθνος η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη– αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στην 28η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Ο καθρέφτης δεν είναι το μόνο εύρημα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 2014 στη Βεργίνα. Είναι όμως το πιο εντυπωσιακό από όσα ανακαλύφθηκαν στους δύο τύμβους που περιλάμβαναν συνολικά 21 τάφους.
Σύμφωνα με την Αγγελική Κοτταρίδη, στον τάφο της κοπέλας οι γονείς της είχαν βάλει πολύτιμα χρυσά στολίδια, σκουλαρίκια, χάντρες και τον καθρέφτη· ένα μικρό χάλκινο κομψοτέχνημα που το καπάκι του έχει τον Έρωτα με τη μορφή μικρού παιδιού, ο οποίος αγκαλιάζει τον Διόνυσο που έχει τη μορφή νέου.
Χρυσά σκουλαρίκια που επίσης βρέθηκαν στον τάφο της κοπέλας στις Αιγές
Σε άλλον, ασύλητο τάφο, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εντοπίστηκε ερυθρόμορφη οινοχόη με παράσταση συμποσίου. Η οινοχόη ήταν πάνω στην κλίνη στην οποία ήταν ξαπλωμένος ο νεκρός, στεφανωμένος με πλούσιο χάλκινο επίχρυσο στεφάνι κισσού.
Η Κατερίνα Κοτταρίδη εξηγεί ότι για να μην βρεθεί επιτύμβιο με επιγραφή, δεν είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που ίσως αποκαλύπτουν στοιχεία για την ταυτότητά του.
«Το γεγονός ότι ένας ενήλικος άντρας και μάλιστα τόσο εύπορος που να μπορεί να φορά ρούχα βαμμένα με την πανάκριβη πορφύρα, δεν συνοδεύεται από τα όπλα του, είναι προφανώς μια όχι τυχαία εξαίρεση. Αν αυτό συνδυαστεί με το σπάνιο στεφάνι κισσού, μας επιτρέπει να σκεφτούμε ότι ίσως ο σεβάσμιος, πορφυροντυμένος αστός των Αιγών είναι ένας ιερέας του Διόνυσου ή ένα εξέχον μέλος του θιάσου της Μητέρας των Θεών που η ύπαρξή του στις Αιγές μαρτυρείται με επιγραφή της εποχής της ταφής», καταλήγει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.