Μια ελληνική Βουλή… αλλιώς, υποσχέθηκε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της πρώτης -στα χρονικά- συνέντευξης Τύπου που δίνεται από το πρόσωπο το οποίο βρίσκεται σε αυτό το αξίωμα.
Σχεδόν καθεμία από τις τουλάχιστον 9.000 λέξεις που είπε στο εντευκτήριο της Βουλής, σχολιάστηκε χθες αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου ενώ και σήμερα συνεχίζονται οι αντιδράσεις κυρίως από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι περικοπές μισθών των κοπανατζήδων βουλευτών, οι καταγγελίες συμβάσεων, οι εξώσεις σε πρώην πρωθυπουργούς από τα γραφεία τους στο Κοινοβούλιο αλλά και η ξεκάθαρη τοποθέτησή της σχετικά με τη νομιμότητα των νομοσχεδίων που «πέρασαν» με λιγότερες από 151 ψήφους και χωρίς την παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής άναψαν φωτιές.
Ωστόσο, ακάθεκτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα το πλάνο λειτουργίας της Βουλής για τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προανήγγειλε τα σχέδια της για αναμόρφωση υφιστάμενων πρακτικών:
Επικοινωνιακή τακτική
- Πρώτο βήμα η πρόσβαση πολιτών άμεσα στην ενημέρωση. Θα μεταδίδονται απ’ ευθείας από το κανάλι της Βουλής αλλά και από διαδίκτυο όλες οι συνεδριάσεις των Επιτροπών.
- Άνοιγμα της Βουλής στις κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες που θέλουν να παρέμβουν στο Κοινοβούλιο.
- Το Κοινοβούλιο ανοίγει τις πύλες του στη νέα γενιά, τους μαθητές, σε όσους ψάχνουν πρόσβαση σε έρευνα.
Περικοπές μισθού βουλευτών
- Περικοπή 1/5 του μισθού για όσους βουλευτές δεν προσέρχονται σε 5 συνεδριάσεις αδικαιολογήτως.
- Προτείνεται η κατάργηση της αποζημίωσης των επιτροπών της Βουλής.
- Στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών εντάσσεται ενίσχυση και υποστήριξη βουλευτών για διευκόλυνση του έργου τους αλλά και έμφαση στις υποχρεώσεις τους.
- Όχι κατεπείγοντα ν/σ που θα ψηφίζονται από «αδιάβαστους».
- Όχι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια.
Eλευθερία χρόνου στους ομιλητές
- Θα δίνεται χρόνος στους ομιλητές. Θα υπάρχει ελευθερία έκφρασης. («Δεν έπαθα λοβοτομή γιατί εκλέχθηκα Πρόεδρος της Βουλής» είπε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου)
- Θα γίνονται δεκτά όσα αιτήματα έρχονται για περισσότερους φορείς απ’ όσους προβλέπεται από τον Κανονισμό.
- Αναβάθμιση επιτροπής γερμανικών αποζημιώσεων.
Στο μικροσκόπιο οι «αμαρτωλές» συμβάσεις
- Συγκροτείται Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους ώστε να καταγραφούν οι συμβάσεις και οι χειρισμοί που έγιναν.
- Εξέταση των συμβάσεων της Siemens και για τα εξοπλιστικά προκειμένου να ξέρουν οι πολίτες σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στη διόγκωση του χρέους.
Άρση ασυλίας του βουλευτή
Η Βουλή παρεμβαίνει και ζητά να μην γίνει άρση μόνο όταν υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα στο αίτημα άρσης της ασυλίας. Η Βουλή πρέπει να λειτουργεί με όλους τους βουλευτές της. Άρνηση χορήγησης άδειας θα πρέπει να υπάρχει μόνο με ειδική αιτιολογία.
Η Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε ιδιαιτέρως σε συγκεκριμένες ενότητες γιατί αφενός ήθελε «να αποκαταστήσει την αλήθεια», αφετέρου την αδικία που διαπράττεται εις βάρος κάποιων βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό είπε:
Έξωση σε πρώην πρωθυπουργούς
«Με επιστολή μου θα ζητήσω από τους τρεις πρώην Πρωθυπουργούς (Σημίτης, Παπανδρέου, Μητσοτάκης) που δεν είναι μέλη του Κοινοβουλίου, να αποδώσουν τα γραφεία τους. Είναι παραλογισμός να καταλαμβάνονται πολύ μεγάλοι χώροι για μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα όταν οι βουλευτές δεν έχουν πού να καθίσουν» είπε η Πρόεδρος της Βουλής.
Βουλευτικά αυτοκίνητα
«Ένιωσα κατάπληξη για την οργιώδη παραπληροφόρηση που εμφάνισε βουλευτές συγκεκριμένης ΚΟ να σηκώνουν περίπου “αντάρτικο” για τα αυτοκίνητα. Οι κύριοι που γράψατε όσα γράψατε να ελέγξετε τις πηγές σας και να είστε πιο φειδωλοί. Υπάρχει μια σύμβαση leasing η οποία λήγει τέλη Δεκεμβρίου 2015. Θα μπούμε σε διαδικασία εκλογίκευσης των δαπανών της Βουλής. Θα γίνει επανεκτίμηση του τρόπου μετακίνησης των βουλευτών. Υπάρχουν πολύ πιο συμφέρουσες συμβάσεις και προβλέψεις που μπορούν να φτάσουν σε σημεία μεγάλης δημιουργικότητας» εξήγησε, εκφράζοντας ανοιχτά την ενόχλησή της για όσα γράφτηκαν για τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Προνόμια βουλευτών
«Τα προνόμια δεν είναι των βουλευτών. Αλλά εντός Βουλής έχουν παγιωθεί προνόμια που είναι περίεργα και προσβάλλουν την ισοτιμία των βουλευτών. Οι υπηρεσίες που παρέχει η Βουλή δεν είναι προσβάσιμες σε όλους, αλλά μόνο σε κάποιους. Όλα αυτά θα εξομαλυνθούν. Θα είναι απαρέγκλιτη η τήρηση της διαφάνειας και νομιμότητας» τόνισε.
Κοινοβουλευτικός έλεγχος
«Ήταν εξοργιστική η άρνηση υπουργών και του Πρωθυπουργού την προηγούμενη περίοδο. Θα υπάρξει οργάνωση ώστε να κατανεμηθούν ημέρες ελέγχου ανά υπουργείο» υποσχέθηκε κλείνοντας η Ζωή Κωνσταντοπούλου.