Με ένα θέμα που θα συζητηθεί και έχει επίκεντρο τις κλεμμένες αρχαιότητες που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ξεκινούν σε λίγες ώρες τα σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Κύριοι ομιλητές ο Αβορίγινας ακαδημαϊκός και ακτιβιστής δρ.Γκάρι Έντουαρντ Φόλεϊ και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης.
Θέμα της διάλεξης του δρ. Φόλεϊ θα είναι η ανάκτηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η επιστροφή των αρχαιοτήτων των Αβοριγίνων από το Βρετανικό Μουσείο, παράλληλα με την υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ο δρ. Γκάρι Φόλεϊ είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Moondani Balluk Indigenous Academic Unit. Γεννήθηκε στη Γκράφτον (1950), βόρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας και ανήκει στη φυλή Gumbainggir. Αποβλήθηκε από το σχολείο σε ηλικία 15 ετών, και στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Σίδνεϊ. Έχει βρεθεί στο επίκεντρο των μεγαλύτερων πολιτικών δραστηριοτήτων στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων πολλών διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των Αβοριγίνων, τη δημιουργία και λειτουργία της Πρεσβείας σε Σκηνή στην Καμπέρα. Πριν λίγα χρόνια ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και πρόσφατα αναδείχθηκε διδάκτορας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Μελβούρνης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και στο Πανεπιστήμιο Βικτώριας, ενώ εργάστηκε και στο Μουσείο Βικτώριας.
Ο Νίκος Παπαστεργιάδης, ο οποίος θα παρουσιάσει τον δρ. Γkάρι Φόλεϊ, είναι καθηγητής στη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη διερεύνηση του ιστορικού μετασχηματισμού της σύγχρονης τέχνης και των πολιτιστικών ιδρυμάτων από την ψηφιακή τεχνολογία.