Το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στη θέση της πιο… καθαρή και πιο λαμπερή από ποτέ. Δέκα μήνες συντήρησης και εργασιών χρειάστηκαν προκειμένου η Νίκη της Σαμοθράκης να αποκτήσει και πάλι το λευκό της χρώμα. Τι πραγματικά συνέβη όμως στο διάσημο έκθεμα του Λούβρου από τη στιγμή που αποσύρθηκε στα εργαστήρια των συντηρητών; Και κυρίως, τι περιελάμβανε η πολύμηνη διαδικασία καθαρισμού;
Αυτά είναι δύο μόνο από τα ερωτήματα στα οποία απαντά η νέα περιοδική έκθεση που ξεκινά στις 5 Μαρτίου, έχει πρωταγωνίστρια την αριστουργηματική «φτερωτή Νίκη» και στην ουσία μας βάζει στα άδυτα του Μουσείου του Λούβρου εκεί όπου τα έργα τέχνης αφήνονται στα έμπειρα χέρια των ειδικών.
Εκεί, μέχρι τις 15 Ιουνίου οι επισκέπτες και λάτρεις της ελληνιστικής γλυπτικής θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά φυσικά το διάσημο έργο αλλά και να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του, από την εποχή της τυχαίας «αποκάλυψης» του στην Σαμοθράκη το 1863 από τον Γάλλο Σαρλ Σαμπουαζό μέχρι και σήμερα.
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής αλλά και εκμαγεία, καθώς και μοναδικά συναφή αρχαιολογικά ευρήματα απαρτίζουν την φιλόδοξη παρουσίαση στην οποία φυσικά οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν καρέ-καρέ την διαδικασία καθαρισμού που ακολουθήθηκε κατά την πρόσφατη συντήρηση του επιβλητικού γλυπτού.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 28 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Λούβρου, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο συνέδριο για τη Νίκη της Σαμοθράκης στο οποίο θα δώσουν το παρών διακεκριμένοι επιστήμονες και αρχαιολόγοι για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το ελληνιστικό αριστούργημα.