Μια απαγόρευση για απόδοση ευθυνών γενικά για τις γενοκτονίες, που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την τουρκική καταγωγή του Χακάν Χαρμάν, αλλά όχι από τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει στον οργανισμό Πολυπολιτισμού της Νέας Νότιας Ουαλίας, ήταν αρκετή για να εξοργίσει τις μεγαλύτερες ομογενειακές ενώσεις της αυστραλιανής πολιτείας και να τους ωθήσει να ζητήσουν την παραίτησή του.
Ο Χακάν Χαρμάν, διευθυντής του οργανισμού Πολυπολιτισμού της Νέας Νότιας Ουαλίας, θέλοντας να προωθήσει την πολιτική ατζέντα της Τουρκίας –όπως σημειώνει η αυστραλιανή εφημερίδα The Sydney Morning Herald–, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η απόδοση κατηγοριών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση όσον αφορά τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα στην Τουρκία!
Η χωρίς προηγούμενο στα χρονικά της Αυστραλίας απαγόρευση έγινε λίγες μέρες πριν από τα αποκαλυπτήρια μνημείων που τιμούν τα θύματα των γενοκτονιών σε διαφορετικά σημεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Όπως ήταν φυσικό, Έλληνες, Κύπριοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι εξοργίστηκαν με την απόφαση που όχι μόνο προσβάλλει τη μνήμη των προγόνων, τους οι οποίοι έπεσαν θύματα της οθωμανικής βαρβαρότητας στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά εκθέτει και τον οργανισμό Πολυπολιτισμού της Νέας Νότιας Ουαλίας και την ίδια την Αυστραλία που δίνει μεγάλο βάρος σε αυτά τα θέματα.
Έτσι η Ελληνική Κοινότητα Ν.Ν. Ουαλίας, το Αυστραλοελληνικό Συμβούλιο της Ν.Ν. Ουαλίας, η Κυπριακή Κοινότητα της Ν.Ν. Ουαλίας, η Εθνική Επιτροπή Αρμενίων Αυστραλίας και η Συμμαχία των Ασσυρίων ένωσαν τις φωνές τους και αφού διαμαρτυρήθηκαν στον πολιτειακό υπουργό Κοινοτικών Θεμάτων Βίκτορ Ντομινέλο, ζήτησαν την παραίτηση του Χακάν Χαρμάν. Στο σχετικό αίτημα σημειώνουν ότι ο διευθυντής του οργανισμού διατύπωσε την απαγόρευση χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί την ευρύτερη πολυπολιτισμική κοινότητα, γεγονός που δημιούργησε διχόνοια και διατάραξε την κοινωνική αρμονία.
Ο υπουργός Κοινοτικών Θεμάτων Βίκτορ Ντομινέλο και ο πρωθυπουργός Μάικ Μπερντ της Νέας Νότιας Ουαλίας
Οι έντονες αντιδράσεις των ομογενειακών ενώσεων αλλά και αρκετών πολιτών ανάγκασαν τον Χακάν Χαρμάν να παραδεχτεί ότι όντως δεν έπρεπε να πάρει αυτή την απόφαση μονομερώς, και να δηλώσει «έκανα λάθος, αλλά η πόρτα μου είναι ανοιχτή και ευχαρίστως να συζητήσω με όλους, εξάλλου αυτό είναι που ενώνει εμάς τους Αυστραλούς».
Το δημοσίευμα της The Sydney Morning Herald σημειώνει πως παρά το ότι η απαγόρευση του Χαρμάν δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στην Τουρκία ή την Ιαπωνία –υπήρχε ζήτημα και με τους Κορεάτες, πολλοί εκ των οποίων έπεσαν θύματα των βιαιοτήτων των Ιαπώνων στο παρελθόν– ήταν φανερό ποιους προσπαθούσε να προστατέψει.
Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν την επομένη της δημοσίευσης των οδηγιών από τον οργανισμό Πολυπολιτισμού, η Τουρκική Συμμαχία Αυστραλίας εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου με την οποία τις επικροτούσε, ενώ παράλληλα επέκρινε τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ και τον υπουργό Κοινοτικών Θεμάτων Βίκτορ Ντομινέλο επειδή παρέστησαν στα αποκαλυπτήρια των μνημείων των Γενοκτονιών. Στο παρελθόν, άγνωστοι έχουν βεβηλώσει μνημεία αφιερωμένα στα θύματα των γενοκτονιών, όπως εκείνο των Ασσυρίων που βρίσκεται στο Μπόνιριγκ (φωτο).
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Χακάν Χαρμάν εξακολουθούσε να είναι στη θέση του, ωστόσο αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως Έλληνες, Κύπριοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια «καθώς στη διεύθυνση ενός τόσο νευραλγικού οργανισμού δεν μπορεί να βρίσκεται κάποιος που λαμβάνει αποφάσεις επιθετικές προς την αρμονία της πολυπολιτισμικής κοινότητας».