Το ενδεχόμενο μετάθεσης της αποπληρωμής των δόσεων που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρέπει να θεωρείται πιθανό, παρά τα όσα ακούστηκαν από υπουργικά χείλη την Πέμπτη.
Δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει επικαλούμενη αναλυτές ότι σε αυτή την περίπτωση θα επρόκειτο για «καθαρή χρεοκοπία» της Ελλάδας που θα είχε επιπτώσεις και σε μεγάλο μέρος άλλων δανείων που έχει συνάψει η χώρα.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία η Ελλάδα εντός του Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει τέσσερις δόσεις στο ΔΝΤ: 310 εκατ. ευρώ στις 6 Μαρτίου, 350 εκατ. ευρώ στις 13 Μαρτίου, 580 εκατ. ευρώ στις 16 Μαρτίου και 350 εκατ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο, εφόσον δεν καταστεί δυνατό να είμαστε συνεπείς τότε δύο πράγματα θα συμβούν.
Οι δύο συνέπειες για την Ελλάδα
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, λόγω των «διασταυρούμενων ρητρών» θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στη χώρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί από τον EFSF κεφάλαια ύψους 142 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο ποσό. Ωστόσο το γεγονός ότι η χώρα δεν θα θεωρείται φερέγγυα (λόγω του ότι θα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας), ενδεχομένως να επηρεάσει και τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, που με αυτό το κριτήριο δανείζονται από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Η επιστροφή της Ελλάδας σε κατάσταση χρεοκοπίας θα λειτουργήσει αρνητικά στους επενδυτές, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι θα χαθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των επενδυτών και κατ’ επέκταση πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία.