Από έξι έως εννέα μήνες, θα χρειαστεί η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της (οι οποίοι και αυτοί θα πρέπει να εγκριθούν από τους δανειστές) αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.
Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι καταλήγει στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου κρατικού φορέα που θα αγοράζει και θα εκκαθαρίζει δάνεια από τις τράπεζες. Ο εν λόγω φορέας θα χρησιμοποιήσει τρία δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και γι’ αυτό τον λόγο θα χρειαστεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα κεφάλαια αυτά θα καλύψουν «τρύπες» από τους κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που υπάρχουν, για να έχει κάποιος προστασία από τους πλειστηριασμούς, θα περιοριστούν τα όρια που εξαγγέλθηκαν σε 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 50.000 καταθέσεις. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ και το σύνολο της περιουσίας τα 500.000 ευρώ.
Επιπλέον, για να είναι ενεργή η ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλλεται μέρος της δόσης από πλευράς δανειολήπτη ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος. Εάν κάποιος είναι άνεργος, βέβαια, η καταβολή θα είναι μηδενική, εάν έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ η δόση θα ανέρχεται στο 10% και, εάν υπερβαίνει αυτό το όριο, στο 20%. Η προστασία υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα ισχύει για ένα χρόνο, ενώ η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το ίδιο θα γίνει και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Και αυτή φαίνεται να μεταφέρεται για τις επόμενες 15 ημέρες –όπως υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη– μια και οι υπηρεσίες του υπουργείου πρέπει με χαρτί και με μολύβι να υπολογίσουν τα πόσα που μπορούν να εισπράξουν.