Ούτε τρεις ώρες δεν έχουν περάσει από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ήδη τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά για την αντίθεσή τους στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου από πλευράς συγκυβέρνησης για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Στην ομάδα των «4» ανήκουν οι Κώστας Λαπαβίτσας, Δημήτρης Κοδέλας, Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Σωτηρίου. Με ανακοινώσεις τους, οι τέσσερις βουλευτές εξηγούν τους λόγους που δεν θεωρούν κατάλληλο τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θέση αυτή, ωστόσο όλοι εκτός της Ιωάννας Γαϊτάνη σημειώνουν ότι δεν θα μπορούσαν παρά να στηρίξουν την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας επισημαίνει πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στροφή προς τα αριστερά, την απόρριψη των Μνημονίων και την απέχθεια προς το παλιό κατεστημένο, σε συμφωνία με τη θέληση του λαού η οποία εκφράστηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, προσθέτοντας πως ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι μια ξεχωριστή δημόσια προσωπικότητα με δημοκρατικές ευαισθησίες, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Εξηγεί, πάντως, πως από τη στιγμή που η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται ζήτημα εναντίωσης στην επιλογή αυτή, αφού «η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμες και λεπτές διαπραγματεύσεις που απαιτούν αρραγές μέτωπο».
Ιωάννα Γαϊτάνη
Από την πλευρά της η Ιωάννα Γαϊτάνη, που απείχε από τη σημερινή ψηφοφορία, αναφέρει «δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα. Συνεχίζω να υποστηρίζω με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς».
Η Ελένη Σωτηρίου, μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι μια σωστή επιλογή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να εκφράζει την υπόθεση της σωτηρίας του λαού και της χώρας… Το μήνυμα των εκλογών στις 25 Γενάρη, ήταν μήνυμα καταδίκης και απόρριψης του παλιού πολιτικού προσωπικού, μήνυμα τιμωρίας του καταρρέοντος μνημονιακού συστήματος».
Τέλος, ο Δημήτρης Κοδέλλας είπε ότι «η μεγάλη αλλαγή που ποθεί ο λαός μας δεν βρίσκει δικαίωση στην επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στελέχους (ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του) από το πολιτικό προσωπικό που για χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και κυβέρνησε τη χώρα. Ειδικά ετούτη την ώρα, που η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκονται εν μέσω “πυρών” και τελεσιγράφων, υπήρχε η ανάγκη για ένα πρόσωπο που να συμβολίζει και να προάγει μια νέα εθνική και λαϊκή ενότητα στην κατεύθυνση μιας νέας πορείας απαλλαγής της χώρας από το μνημονιακό αποικιακό καθεστώς».