Λίγες ώρες πριν να αρχίσει ο νέος κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup, η εφημερίδα Financial Times σπεύδει να δώσει… συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθεί η Αθήνα.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Wolfgang Münchau προτείνει στην Ελλάδα να κρατήσει σκληρή στάση έναντι του υφιστάμενου προγράμματος που δεν βγάζει πουθενά, ενώ καλεί τον Γιάνη Βαρουφάκη να προετοιμαστεί για το «πολικό ψύχος» που θα επικρατεί στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο στόχος των πλεονασμάτων που προβλέπει το μνημόνιο είναι αδιανόητος για χώρες με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Η ελληνική κυβέρνηση «θα πρέπει να επιμείνει στην θέση της να μην δεχθεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα δεσμεύεται από την αυτοκαταστροφική πολιτική όπως π.χ. να πετύχει 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Για μια χώρα με τεράστια ανεργία, ένας τέτοιος στόχος είναι παραλογισμός. Θα ήταν, το καλύτερα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη» γράφει ο Münchau.
Τώρα στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, προσθέτει, «η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο Β. Αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη την τυπική έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη, η οποία θα ήταν επικίνδυνη επιλογή. Υπάρχουν ευφυέστερες επιλογές. Η πιο συνετή είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος – όχι απαραίτητα χαρτονόμισμα – περισσότερο θα λειτουργεί σαν ένα χρεόγραφο που εκδίδεται από την κυβέρνηση και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένους σκοπούς».
Ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει σε αυτά που θέλουν οι Ευρωπαίοι, όχι μόνο θα είναι σα να βάζει ταφόπλακα στο πολιτικό μέλλον της, αλλά θα στρέψει και τους πολίτες στη Χρυσή Αυγή.
Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη τον συμβουλεύει να είναι ψύχραιμος γιατί η στάση των Ευρωπαίων δεν θα είναι καθόλου θερμή. «Πρόκειται για τον απεσταλμένο της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης με δημοκρατική εντολή για αντίσταση στο άκρως δυσλειτουργικό καθεστώς του μνημονίου, το οποίο έχει αποδειχθεί οικονομικά αστοιχείωτο και πολιτικά μη βιώσιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Münchau.