Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να θεραπευθούν, αρκεί να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Το μήνυμα αυτό σε συνδυασμό με την αξία του εθελοντισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο στον κόσμο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή.
Τα συμπεράσματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν σήμερα ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Διευθύντρια του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ Ευαγγελία Λαγκώνα, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στα παιδιά και της σωστής αντιμετώπισής του από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, η ίαση.
Η πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» Μαρία Τρυφωνίδη, μιλώντας για την αξία του εθελοντισμού επισήμανε ότι «Ο εθελοντισμός είναι στάση και φιλοσοφία ζωής, ένα εργαλείο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, με ισότιμα οφέλη τόσο γι αυτόν που προσφέρει όσο και γι αυτόν που δέχεται την προσφορά.»
Η Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη υπογράμμισε ότι «Ο καρκίνος στο παιδί είναι σπάνια νόσος που αποτελεί λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί με πληθυσμιακούς ελέγχους και οδηγίες, γι αυτό η προσπάθεια κατευθύνεται στην έγκαιρη διάγνωση. Γενικά τρία από τα τέσσερα παιδιά που νοσούν, θεραπεύονται».