Παρά τη δυστοκία να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης, σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ήταν μάλιστα και πολύ γλαφυρός στα περί… ονομασίας του όποιου προγράμματος.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στο Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ήταν ένα άνοιγμα των χαρτιών των δύο πλευρών» διευκρινίζοντας ωστόσο πως «τους εταίρους δεν μπορείς να τους θεωρήσεις όλους μια πλευρά». Το σημαντικό όμως ήταν ότι «δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και να καλυφθεί ένα κενό, να ανοίξει μια επικοινωνία και να αρχίσει ο διάλογος» είπε.
Σε κάθε περίπτωση η πορεία των διαπραγματεύσεων είναι σε καλό δρόμο είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογραμμίζοντας ότι με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και τη Δευτέρα με το τακτικό Eurogroup «θα έχουμε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή».
Απαντώντας για το εάν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που έβαλε φρένο στην αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, όπως κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι «είναι φυσικό ο πρωθυπουργός να θέλει να ενημερώνεται και να δίνει την κατεύθυνση στους υπουργούς που κάνουν τη διαπραγμάτευση».
Ποιο ήταν το πρόβλημα
Όσο για την πληροφορία που θέλει να μην προχώρησε η σύνταξη του υπομνήματος λόγω διατύπωσης και συγκεκριμένα για το πώς ακριβώς θα λέγεται η τρόικα και το Μνημόνιο, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι «η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί διατυπώσεις που δείχνουν εμμονή στο παρελθόν και σε συγκεκριμένες πολιτικές» και πρόσθεσε ότι σημείο διαφωνίας είναι η διατύπωση για την παράταση του Μνημονίου, καθώς την αναγκάζει να αναγνωρίσει ένα πρόγραμμα που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε κρίση.
Δηλαδή, ρωτήθηκε, η ρήξη έγινε για τα βαφτίσια του σχεδίου; Για να απαντήσει ότι «αν ήταν ρήξη για τα βαφτίσια δεν θα κάναμε καμία ρήξη».Πρόσθεσε: «Δεν επιδιώκουμε ρήξη. Όταν γίνονται διαπραγματεύσεις γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση. Δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο, να εφαρμόσουμε πολιτικές που απορρίφθηκαν στις 25 Ιανουαρίου. Πάμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική που θα κάνει την ελπίδα πράξη το επόμενο διάστημα. Μας ενδιαφέρει η ουσία και ας το πούμε φούφουτο το πρόγραμμα»!