Πολιτικό σεισμό σε όλη την Ευρώπη (και στην Ελλάδα) αναμένεται να προκαλέσει το βιβλίο που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα και έχει την υπογραφή του Ερβέ Φαλσιανί, του πρώην στελέχους της HSBC που είχε αποκαλύψει τις καταχρήσεις του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στην υπόθεση SwissLeaks, όπως είναι πιο γνωστή, είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», διαβεβαιώνει ο Φαλσιανί σε μπαράζ συνεντεύξεών του.
Ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια τη «λίστα Λαγκάρντ» ισχυρίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έφερε την τρόικα στην Ελλάδα υποκύπτοντας στις πιέσεις και στον εκβιασμό του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Σύμφωνα με την Corriera della Sera που προδημοσιεύει αποσπάσματα του βιβλίου με τίτλο La cassaforte degli evasori («Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων»), η Μαργαρίτα Παπανδρέου διατηρούσε στην HSBC λογαριασμό με 500 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε βγει παράνομα στο εξωτερικό. Ο Φαλσιανί γράφει ότι η λίστα των χρυσών καταθετών της τράπεζας χρησιμοποιήθηκε ώστε να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας. «Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας», αναφέρει.
Περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις του 2011, το πρώην στέλεχος της HSBC γράφει: «Η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας είχε ανατεθεί στον (σ.σ. πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά) Σαρκοζί ο οποίος είχε αυτή τη λίστα και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου.»
Η ελβετική θυγατρική της HSBC βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο ενός εκτεταμένου σκανδάλου. Ρεπορτάζ ευρωπαϊκών εφημερίδων αναφέρουν ότι βοήθησε πολλούς από τους πελάτες της, κυρίως βιομήχανους και πολιτικούς, να κρύψουν δισεκατομμύρια αφορολόγητα δολάρια.
Οι «καυτές» πληροφορίες έφτασαν στο γαλλικό κράτος όταν ο Ερβέ Φαλσιανί (μισός Γάλλος και μισός Ιταλός) κατάφερε να διαφύγει με την οικογένειά του στη Γαλλία προκειμένου να γλιτώσει την ανάκριση από τις ελβετικές Αρχές. Εκεί, «κατέβασε» τις εμπιστευτικές πληροφορίες από τους λογαριασμούς της HSBC σε πέντε δισκέτες τις οποίες παρέδωσε στις γαλλικές Αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να τον εκδώσουν στην Ελβετία διότι ο νόμος απαγορεύει την έκδοση Γάλλων πολιτών.
Από αυτές τις πληροφορίες προέκυψε και η πασίγνωστη πλέον λίστα Λαγκάρντ.