Το μεθυστικό άρωμα της Ανατολής, τα ανεξίτηλα σημάδια του ελληνικού πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων –από τον Μεγαλέξανδρο μέχρι τους Βυζαντινούς–, αλλά και τη λάμψη των πρώτων Αράβων που έφτασαν στην περιοχή, κυρίως της δυναστείας των Ομεγιαδών που ίδρυσαν το Χαλιφάτο της Δαμασκού, «γεύεται» ο επισκέπτης της έκθεσης φωτογραφίας «Χαίρε, ω φίλτατη Συρία!», που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στο Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108), στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για μια έκθεση με φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου, «από έναν κόσμο οριστικά χαμένο», όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό σημείωμα. Με ακρίβεια αλλά και με ζωντανά χρώματα, η έκθεση μεταφέρει στον επισκέπτη λεπτομέρειες από τα μνημεία της περιοχής, αλλά και στιγμές από την καθημερινή ζωή των σημερινών κατοίκων, στα πρόσωπα των οποίων είναι εμφανής ο πόνος από τα δεινά της βασανισμένης και… βιασμένης χώρας. Από κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών, η Συρία είναι σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.
Για το «Λεβάντε», το τμήμα της Μέσης Ανατολής από τα παράλια μέχρι τον Ευφράτη –στον οποίο ουσιαστικά σβήνει ο ελληνικός πολιτισμός– μίλησε στα εγκαίνια της έκθεσης η επιστημονική υπεύθυνη της έκθεσης Μαριάννα Κορομηλά. Μια ερευνήτρια-μελετήτρια γνωστή από σειρά εκπομπών πολιτισμού στο ραδιόφωνο, που ταξίδεψε και είδε, έμαθε, ένιωσε και αγάπησε τον ύψιστο αυτόν πολιτισμό και έκανε ένα είδος προσωπικού στοιχήματος να μην τον αφήσει να χαθεί κι από τα δικά μας μάτια.
Αυτό το Λεβάντε της Μαριάννας Κορομηλά (φωτο αριστερά), και μια αποτύπωση στιγμών σε μια μεγάλη ιστορική χρονική περίοδο, παρουσιάζεται στην έκθεση που δεν έχει τυχαία τον τίτλο «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία». Είναι μια έκφραση δανεισμένη από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηράκλειο, ο οποίος, νικημένος τον 7ο μ.Χ. αιώνα από τους Άραβες, όταν επέστρεφε στο Βυζάντιο κοίταξε την περιοχή από τα υψώματα, στα σημερινά σύνορα Συρίας-Τουρκίας και αναφώνησε: «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!».
Στην έκθεση φωτογραφίας «είναι παρών ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης», είπε η επιμελήτρια και ψυχή της έκθεσης. Ο Αλεξανδρινός ποιητής έγραψε 44 ποιήματα για τη Συρία, η οποία πήρε το όνομά της από τους Έλληνες.
Μνημεία από την κοιλάδα του Ορόντη, τη μεγάλη πολιτεία των Σελευκιδών, την Απάμεια, το σταθμό των καραβανιών Μααράτ Αλ-Νουμάν, την Παλμύρα, τη συριακή Φιλιππούπολη, τη Δαμασκό, το πασίγνωστο παλάτι της βασίλισσας Ζηνοβίας, τις νεκροπόλεις, τον τάφο του Σαλαντίν και πολλές άλλες εικόνες αιχμαλωτίζουν το βλέμμα του επισκέπτη στην έκθεση, η οποία διανθίζεται από αναλυτικές, γλαφυρές αλλά ιστορικές περιγραφές.
Παράλληλα με την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απριλίου, θα γίνουν εννέα διαλέξεις στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην οδό Τσιμισκή, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στη Βίλα Καπαντζή.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη 09:00-16:00, Τετάρτη και Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00. Ξεναγήσεις για το κοινό θα γίνονται κατόπιν ραντεβού τις Κυριακές αλλά και άλλες μέρες. Είσοδος δωρεάν.
- Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 2310295170-1.