Θεματικές που περιλαμβάνουν από τα λαϊκά ποντιακά παραμύθια και τη γλωσσογεωγραφία της Θράκης μέχρι τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και από τις ιστορικές προσωπικότητες της Καππαδοκίας μέχρι τον Τύπο της Σμύρνης θα παρουσιάσουν σε σειρά διαλέξεων ακαδημαϊκοί, οι οποίοι συμμετέχουν στον κύκλο διαλέξεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διά του Τμήματος Προγραμμάτων και Διά Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ποντίων Εκπαιδευτικών και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.
Ο κύκλος των διαλέξεων θα ξεκινήσει στις 2 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν οκτώ διαλέξεις, την καθεμία από τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν εκατό εν ενεργεία καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
Σήμερα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης η φόρμα για την αίτηση συμμετοχής όσων εκπαιδευτικών επιθυμούν να παρακολουθήσουν τον κύκλο διαλέξεων «Μαθήματα ιστορίας και κουλτούρας του ελληνισμού της Ανατολής (Καππαδοκίας, Μικράς Ασίας, Θράκης, Πόντου)».
Όπως ανέφεραν στο pontos-news.gr εκπρόσωποι του Τμήματος Προγραμμάτων και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 2310841498 και 2310841109.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος, Στάθη Πελαγίδη, οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν τον κύκλο διαλέξεων θα πάρουν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των διαλέξεων
2/3/2015
Αντώνης Παυλίδης (διδάκτωρ Ιστορίας, σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης): «Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης (1923-2000): Εκπαίδευση & πολιτική».
9/3/2015
Θανάσης Καραθανάσης (καθηγητής ΑΠΘ): «Η Καππαδοκία – Ιστορία & πολιτισμός».
16/3/2015
Νίκος Ιντζεσίλογλου (καθηγητής ΑΠΘ): «Ιστορικές προσωπικότητες της Καππαδοκίας από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
30/3/2015
Παρύσατις Παπαδοπούλου (καθηγήτρια ΑΠΘ): «Η Τραπεζούς στον χωροχρόνο του πολιτισμού της Ανατολής».
20/4/2015
Αλέξανδρος Ακριτόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας): «Το λαϊκό ποντιακό παραμύθι)
27/4/2015
Παύλος Αλμπανούδης (διδάκτωρ Γλωσσολογίας, τ. Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών ΑΠΘ): «Γλωσσογεωγραφία ανατολικής & βόρειας Θράκης».
4/5/2015
Αδέλα Ισμυρλιάδου (διδάκτωρ Ιστορίας, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων): «Εκπαιδευτικές σχέσεις μεταξύ Μπάγκειου Γυμνασίου Κορυτσάς & Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης».
11/5/2015
Στάθης Πελαγίδης (καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας): «Όψεις του ευρύτερου μικρασιατικού ελληνισμού στον περιοδικό Τύπο της Σμύρνης. Η περίπτωση των περιοδικών Όμηρος & Κόσμος».
- www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DimosThessalonikis/Dia_viou_mathisi/Mathimata-istorias.
- Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του 34ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (Αρριανού 3), από τις 18:00 έως τις 20:00.