Στις 12 Φεβρουαρίου 1921 μια μεγάλη ένοπλη ομάδα κεμαλιστών εισέβαλε στο κολέγιο «Ανατόλια» και συνέλαβε μαθητές και καθηγητές, για δήθεν αντεθνική δράση. Επειδή τα χρώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας ήταν γαλανόλευκα!
Συνελήφθησαν περί τα 120 μέλη της λέσχης Ποντίων, μαθητές, αθλητές –μεταξύ των οποίων και ποδοσφαιριστές της ομάδας «Πόντος»–, ο άριστος τερματοφύλακας (μαθητής Γυμνασίου) Αναστάσιος Παυλίδης, ο μεγάλος ταλαντούχος αθλητής (δρομέας των 100μ.) Συμεών Ανανιάδης, μαζί με τους καθηγητές τους Δημ. Θεοχαρίδη (Ελληνικών), Παύλο Παυλίδη (Θρησκευτικών), Χαρ. Ευσταθιάδη (δάσκαλο) και Παν. Λαμπριανίδη (μαθηματικό). Αφού τους βασάνισαν αγρίως, τους απαγχόνισαν.
Το κολέγιο ιδρύθηκε το 1882 από Αμερικανούς ιεραπόστολους διαμαρτυρόμενους, τον Τσαρλς Τρέισι και τη γυναίκα του. Λειτούργησε το 1886, αλλά το 1893 οι Τούρκοι το έκαψαν στους μεγάλους διωγμούς των χριστιανών και εξόρισαν τους Αρμένιους καθηγητές.
Το κολέγιο Ανατόλια
Αφού το χρησιμοποίησαν ως στρατιωτικό νοσοκομείο από το 1916 έως το 1919, άνοιξε την 1η Οκτωβρίου 1919 συγκεντρώνοντας 218 μαθητές. Στις 12/2/1921 εισβάλλουν στο κολέγιο οι τσέτες του καταστροφέα των χριστιανικών κοινοτήτων και φονέα των Ελλήνων Τοπάλ Οσμάν, με αφορμή τον δήθεν ξυλοδαρμό Τούρκου από χριστιανούς. Ψάχνουν τάχα για οπλισμό και εκρηκτικά. Και όταν δεν τα βρίσκουν, μπαίνουν στο γραφείο του προέδρου Τζορτζ Γουάιτ και γίνονται θηρία όταν βλέπουν δυο μεγάλους χάρτες του Πόντου. Εξοργίζονται όμως περισσότερο όταν βρίσκουν στην βιβλιοθήκη εκατοντάδες ελληνικά βιβλία και συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, που ήταν τυπωμένα στην Αθήνα, κάποιες σημειώσεις που τις θεωρούν επαναστατικές και τη φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος», με τις γαλανόλευκες οριζόντιες ρίγες που παρέπεμπαν στην ελληνική σημαία…
Η βιβλιοθήκη του κολεγίου
Όλα αυτά θεωρούνται ενοχοποιητικά στοιχεία και οι Τσέτες συλλαμβάνουν πρώτα δύο μαθητές, αθλητές της ομάδας «Πόντος», τον τερματοφύλακα Αναστάσιο Παυλίδη και τον δρομέα Συμεών Ανανιάδη, μαζί με έξι καθηγητές (μεταξύ των οποίων ο Δημ. Θεοχαρίδης, ο Παύλος Παυλίδης, ο Χαρ. Ευσταθιάδης και ο Παν. Λαμπριανίδης). Τους οδηγούν στις φυλακές της Αμάσειας, όπου βασανίζονται απάνθρωπα επί πολλές ημέρες, καταδικάζονται με ψευδείς κατηγορίες σε θάνατο και τον Ιούνιο του 1921 απαγχονίζονται.
Θα ακολουθήσει η σύλληψη άλλων 125 μαθητών-αθλητών και μελών της λέσχης Ποντίων, για την τύχη των οποίων (των Ελλήνων και των λιγοστών Αρμενίων της Μερζιφούντας) έγραψαν οι Αμερικανοί: « Όλη τη νύχτα ακούγονταν πυροβολισμοί στην πόλη. Το πρωί τα βαγόνια μετέφεραν πτώματα που τα έθαβαν σε ομαδικούς τάφους στην κοιλάδα, ενώ πυκνοί καπνοί κάλυπταν τη χριστιανική συνοικία…».
Οι Τούρκοι έκλεισαν στα τέλη του 1921 το κολέγιο και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενθάρρυνε τον πρόεδρό του, Τζορτζ Γουάιτ, να μεταφέρει την έδρα του από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στις εγκαταστάσεις του παλιού καζίνο και μετά στην Πυλαία.
Ο αθλητής Συμεών Ανανιάδης
Ο αθλητής Συμεών Ανανιάδης γεννήθηκε στην Σαμψούντα το 1901, δεύτερο από τα πέντε παιδιά του Αντώνιου Ανανιάδη. Φοιτούσε στο «Ανατόλια» και τον θαύμαζαν όλοι για την εξυπνάδα, τη ρητορεία και το παράστημά του. Ήθελε να γίνει γιατρός. ΄Ηταν μέλος του ποδοσφαιρικού συλλόγου «Πόντος», πολύ μεγάλος δρομέας στα 100μ. που φιλοδοξούσε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ.
Συνελήφθη από τους κεμαλιστές, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και απαγχονίστηκε στην πλατεία της Αμάσειας. Στην ίδια πλατεία οι Τούρκοι κρέμασαν αργότερα τον καθηγητή πατέρα του και άλλους 173 επιφανείς Ποντίους.
Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης