Μπορεί να μικρύνει η Πόλη; Ασφαλώς όχι. Κι όμως χθες, στο ιστορικό κτήριο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα, όπου έγινε η τελετή για την ευλογία της νέας χρονιάς και την κοπή της βασιλόπιτας, πολίτικης βεβαίως, είχε κανείς την αίσθηση ότι βρισκόταν σε μια μικρή Κωνσταντινούπολη. Η ιδιαίτερα γοητευτική πολίτικη λαλιά, τα λαμπερά πρόσωπα των ανθρώπων που γεννήθηκαν και έζησαν στη Βασιλεύουσα, η ανταλλαγή ευχών που θύμιζε βεγγέρα, έφερε την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα.
Η τελετή δεν ήταν αφορμή μόνο για το απάντημα των Κωνσταντινουπολιτών. Αυτό συχνό είναι, μια και το κάνουν τακτικό οι πλούσιες δραστηριότητες του συλλόγου, όπως τις απαρίθμησε στην εισηγητική του ομιλία και ο πρόεδρος Αντώνης Λαμπίδης. Στο σύλλογο βρίσκει κανείς από μαθήματα Ευρωπαϊκής Ιστορίας και εκμάθηση τουρκικών, μέχρι σκάκι, μουσική, αγιογραφία, αλλά και κοπτική-ραπτική και παραδοσιακό κέντημα.
Ήταν όμως πάνω από όλα αυτή η τελετή μια σύναξη… τροφή για σκέψη, που υπηρετεί ουσιαστικά την επιδίωξη του συλλόγου για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και την ευαισθητοποίηση των μελών σε τρέχοντα θέματα. Αυτός ο σύλλογος, που ιδρύθηκε πριν από 87 χρόνια τέτοιες μέρες, δίνει μάχη για τα απαράγραπτα δικαιώματα της μειονότητας στην Πόλη, όπως είπε ο κ. Λαμπίδης, αλλά αναδεικνύει και το πνευματικό υπόβαθρο του ελληνισμού, που φυλάττει Θερμοπύλες.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Αντώνης Λαμπίδης
Όλες οι διδασκάλισσες της Κωνσταντινούπολης που αγωνίζονταν και αγωνίζονται δεκαετίες τώρα για την ελληνική παιδεία σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ενίοτε κάνοντας και «ανταρτοπόλεμο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο γ.γ. του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Φοίβος Κουβαράς, τιμήθηκαν στο πρόσωπο της Μαρίκας Κοντοπούλου, διευθύντριας για χρόνια της Αστικής Σχολής Ζαππείου και μετέπειτα ιδρύτριας του Συνδέσμου Ιωακειμειάδων στην Αθήνα.
Η ιστορία της Ελληνίδας δασκάλας, που όπως τόσες άλλες δίδαξε ήθος και αρετές, είναι απίστευτη αλλά και τόσο όμοια με ανάλογες Ελλήνων εκπαιδευτικών της Πόλης που κλήθηκαν να επιτελέσουν ένα εθνικό έργο. Απούσα ήταν από την τελετή η κ. Κοντοπούλου, γεννηθείσα το 1922, λόγω ενός ατυχήματος που την έχει καθηλώσει στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών, όπου δούλεψε ως εθελόντρια 25 χρόνια! Παρούσα όμως ήταν με το πνεύμα και τη σκέψη της που αποτυπώθηκε στην επιστολή η οποία αναγνώστηκε στην αίθουσα από τον γ.γ. της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Καραγιαννόπουλο.
Πέραν
Η ετέρα τιμή της βραδιάς επιφυλάχτηκε στον Σάββα Καλεντερίδη, για τα πεπραγμένα του οποίου μίλησε ο τέως αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και νυν μέλος του ΔΣ Γιώργος Κεχαγιαδόπουλος. Αναφέρθηκε στην πορεία ζωής του αντισυνταγματάρχη ε.α., σημερινού εκδότη και αεί πατριώτη, δανειζόμενος τα λόγια του αντιπτεράρχου ε.α. Παναγιώτη Μπαλέ από το βιβλίο του Παρακαταθήκες Αετών, ότι στην υπόθεση Οτζαλάν ο Καλεντερίδης «με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό ξέπλυνε μέρος της ντροπής από το όνειδος της παράδοσης ενός ικέτη στα χέρια των διωκτών του». Ο Π. Μπαλές ήταν ο άνθρωπος που ως διοικητής της ΕΥΠ στα τέλη του 1991, και σε εποχές έντασης στο Αιγαίο και κρίσιμες για τον ελληνισμό, έστειλε τον Καλεντερίδη στην Τουρκία.
Ο πρόεδρος Αντώνης Λαμπίδης απονέμει τιμητική πλακέτα στον Σάββα Καλεντερίδη υπό το βλέμμα του τ. αντιπροέδρου, Γιώργου Κεχαγιαδόπουλου
Συγκινημένος αποδέχτηκε τη διάκριση ο Σάββας Καλεντερίδης, κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή «ηθική τιμή». Υπηρέτησε ο Σ. Καλεντερίδης σε ένα κρίσιμο πόστο, στην Τουρκία, για χρόνια. Η ιστορία της ζωής του εκεί δεν έχει γραφτεί ακόμα, «μέχρι η ίδια η πατρίδα να το αποφασίσει». Ποιος ήταν όμως ο αφρός της εμπειρίας του;
Εξιστορώντας τα κίνητρα δημιουργίας του εκδοτικού οίκου Ινφογνώμων, όταν αναγκάστηκε να φύγει από το στρατό, ο Σ. Καλεντερίδης πρόσθεσε ένα ακόμα απαύγασμα γνώσης ζωής: «Μπορεί να διακόπηκε η σταδιοδρομία μου, αλλά αν θέλει κανείς μπορεί να προσφέρει από οποιοδήποτε μετερίζι».
Ολοκληρώνοντας, ο Σ. Καλεντερίδης έστειλε ένα βαρύνον μήνυμα στους παρευρισκομένους: «Στους Έλληνες», είπε, «ο πατριωτισμός γεννιέται μέσα στα σπίτια τους. Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τη γεωγραφική επικράτεια που είναι σήμερα η Ελλάδα, όμως πρέπει να ορίσουμε και την πολιτιστική μας επικράτεια, που είναι πολύ μεγαλύτερη και είναι καθήκον μας να την υπερασπιζόμαστε».
Ενώπιον εκατοντάδων παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η αναπληρωτής υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και η βουλευτής ΝΔ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σοφία Βούλτεψη, ο Σάββας Καλεντερίδης έδωσε την είδηση ότι ο Ινφογνώμων θα εκδώσει το βιβλίο για την ιστορία του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών που καταγράφει την πορεία των προσφύγων από το 1928 και εντεύθεν – κάτι που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ζητήσει από του βήματος ο τ. αντιπρόεδρός του Γ. Κεχαγιαδόπουλος.
Η πίτα ευλογήθηκε πριν κοπεί ενώ την ευλογία και τις ευχές τους απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Αξιοσημείωτο και το μήνυμα του διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννη Δεμιρτζόγλου, που αναγνώστηκε στην τελετή. Να είναι το 2015 «χρονιά με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες λύσεις». Είθε!
Έρση Βατού