Την Τρίτη –εκτός απροόπτου– αναμένεται να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά ήδη ο χορός των ονομάτων καλά κρατεί. Από ό,τι έγινε γνωστό, ο Πάνος Καμμένος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση από τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ή Άμυνας ή Ναυτιλίας. Στο κυβερνητικό σχήμα ίσως μετάσχει και κάποιο άλλο από τα στελέχη των ΑΝΕΛ.
Για την ώρα τα πράγματα έχουν κολλήσει στις συγχωνεύσεις, μια και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να «κλειδώνει» δέκα υπουργεία. Για την ώρα πάντως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο.
Σε κεντρικό ρόλο θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης (που θα είναι πιθανότατα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), με αρμοδιότητα το συντονισμό των οικονομικών υπουργείων και φυσικά με ευθύνη για όλη τη στρατηγική. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται υπουργός Οικονομικών να οριστεί ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Στο οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιηθεί και ο Γιώργος Σταθάκης, με ορισμένες πληροφορίες να τον φέρνουν στο νέο υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Σημαντική ευθύνη στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανατεθεί και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Απομένει επίσης να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο ρόλος της Λούκας Κατσέλη, η οποία θα είναι παρούσα είτε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε σε κάποια τράπεζα, χωρίς να αποκλείεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπουργός Επικρατείας, έχοντας ουσιαστικά την ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, θα αναλάβει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πιθανότατα εκπρόσωπος Τύπου. Κάποιες πληροφορίες ωστόσο τον φέρνουν στη θέση του υπερ-υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Προστασίας του Πολίτη.
Στο υπουργείο Άμυνας θα τοποθετηθεί, εκτός απροόπτου, ο Θοδωρής Δρίτσας (εάν δεν γίνει πρόεδρος της Βουλής), με αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό τον Νίκο Τόσκα, ενώ σε κεντρικά υπουργεία, όπως το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα βρεθεί κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως ο Νίκος Βούτσης (εάν δεν είναι πρόεδρος της Βουλής), ο Αλέξης Μητρόπουλος ή και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τον φέρει πίσω στην Αθήνα από την Ευρωβουλή.
Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Νίκος Κοτζιάς και η Νάντια Βαλαβάνη, ενώ ρόλο θα έχει και ο Κώστας Ήσυχος.
Για το υπουργείο Εργασίας παίζει το όνομα του Δημήτρη Στρατούλη και για το Υγείας τα ονόματα του Πάνου Κουρουμπλή και του Ανδρέα Ξάνθου. Για το Παιδείας ή το Πολιτισμού ισχυρός υποψήφιος θεωρείται ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και για το Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, την ώρα που αναμένεται να αξιοποιηθεί και ο έμπιστος σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι περνούν στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τον Παναγιώτη Νικολούδη να είναι από τα ονόματα που συζητούνται.
Θέση στο νέο σχήμα διεκδικούν στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Δικαιοσύνης), ο Σταύρος Κοντονής, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Τάσος Κουράκης και ο Θανάσης Πετράκος.