Υδροφοβικές επιφάνειες, πάνω στις οποίες οι σταγόνες του νερού θα αναπηδούν και θα απομακρύνονται, κατάφεραν να φτιάξουν ερευνητές του Ινστιτούτου Οπτικής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Τσουνλέι Γκούο. Με αυτό τον τρόπο το μέταλλο δεν πιάνει πάγο και δεν σκουριάζει στον ίδιο βαθμό, ενώ συγχρόνως αυτοκαθαρίζεται καθώς οι σταγόνες, προτού απομακρυνθούν, παίρνουν μαζί τους τη σκόνη που υπάρχει στην επιφάνεια.
Σύμφωνα με το BBC, οι Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ισχυρό λέιζερ για να διαμορφώσουν μικροσκοπικές παράλληλες αυλακώσεις που απέχουν μεταξύ τους ελάχιστα και καλύπτονται από πολύπλοκες νανοδομές οι οποίες δίνουν τελικά στην επιφάνεια τις μοναδικές υδροφοβικές ιδιότητές της.
Το βίντεο με την αναλυτική περιγραφή της κατασκευής του υδροφοβικού μετάλλου (Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ)
Η νέα μελέτη εντάσσεται σε μια προσπάθεια των επιστημόνων και μηχανικών σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν την ίδια τεχνική σε μεγάλη κλίμακα, έτσι ώστε να παραχθούν νέα προϊόντα κάθε είδους, από ηλιακούς συλλέκτες έως είδη μπάνιου, τα οποία δεν θα σκουριάζουν και δεν θα λερώνονται εύκολα. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό εφαρμοσμένης φυσικής Journal of Applied Physics.