Τη μαγεία της Αλεξάνδρειας, της πόλης που ίδρυσε το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος και αποτέλεσε κέντρο γνώσης του αρχαίου κόσμου «αιχμαλώτισε» με τον φακό του ο Αιγύπτιος σκηνοθέτης Σερίφ Φάτχι Σάλεμ στο ντοκιμαντέρ «That Alexandria» (Αυτή η Αλεξάνδρεια).
Πρωταγωνιστές του 71 λεπτών ντοκιμαντέρ του Σερίφ Φάτχι Σάλεμ, που προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα, πριν από λίγες ημέρες, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, είναι επτά άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες, δόγματα, κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, αλλά έχουν ένα κοινό: είναι Αλεξανδρινοί… Ανάμεσα στους Αιγύπτιους -καθηγητές, διανοούμενους κ.ά.- ένας Αρμένιος, αλλά κι ένας Έλληνας, ο Εδμόνδος Κασιμάτης, που ανασύρει από τη λήθη του χρόνου μνήμες από την άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας.
Με το ντοκιμαντέρ του ο Σάλεμ ψάχνει την «ταυτότητα» της πόλης που στο παρελθόν υπήρξε σημείο συνάντησης και «διαλόγου» θρησκειών, πολιτισμών και εθνοτήτων.
Όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αιγύπτιος σκηνοθέτης όταν αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον αλλοτινό χαρακτήρα της Αλεξάνδρειας, άρχισε να κάνει έρευνα στο youtube ψάχνοντας παλιά ντοκιμαντέρ που να αποτυπώνουν το ίδιο πράγμα.
«Κάτω από ένα βίντεο ήταν δημοσιευμένα σχόλια σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και άλλες γλώσσες, ανθρώπων από την Αλεξάνδρεια. Σε ένα από τα σχόλια, στην αραβική, μια νεαρή κοπέλα αναρωτιόταν ποιοι ήταν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που σχολίαζαν σε μια γλώσσα ξένη από τη δική της, για την πόλη της. Τότε, συνειδητοποίησα πως η νέα γενιά δεν γνωρίζει για το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης» τονίζει.
Άρχισε να διαβάζει βιβλία που έχουν γραφτεί για την πόλη και να μιλά με ανθρώπους από την ελληνική, αρμενική και τις άλλες κοινότητες, οι οποίοι, όπως λέει, στήριξαν την ιδέα του και τού έδειξαν καταστήματα και άλλα κτίρια -ελληνικά και όχι μόνο- που είναι «κρυμμένα» στα σπλάχνα της πόλης, γνωστά στους ντόπιους, αλλά όχι και στους «ξένους», τους επισκέπτες, όπως αυτός.
Μοναδική ελπίδα για να διατηρηθεί η «πολύτιμη αυτή κληρονομιά της Αλεξάνδρειας» είναι, όπως λέει ο Αιγύπτιος δημιουργός, οι νέοι άνθρωποι.