Ούτε ένας, ούτε δύο. Οι πέντε νεκροί που ταυτοποιήθηκαν στην Αμφίπολη περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το μυστήριο, καθώς οι αρχαιολόγοι έχουν να λύσουν ένα πρόβλημα… επί πέντε!
Από τον νέο κύκλο σεναριολογίας που ξεκίνησε μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού δεν θα μπορούσε να λείπει η βρετανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ που συχνά-πυκνά, μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του προσωπικού της μπλογκ, δίνει τις δικές της ερμηνείες.
Τι και αν οι περισσότεροι έσπευσαν να πουν ότι η 60χρονη γυναίκα, τα οστά της οποίας βρέθηκαν στον τάφο, είναι η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγαλέξανδρου; Η Κινγκ διαφωνεί. «Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο στον οποίο φαίνεται ότι έχουν ταφεί και οι άλλοι, ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 370 π.Χ. και πέθανε το 316 π.Χ. Δεν βγαίνουν τα μαθηματικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επισημαίνει δε ότι σύμφωνα με τις γραπτές πηγές η Ολυμπιάδα φέρεται να έχει ταφεί στην Πύδνα και συνεπώς ο τάφος της Αμφίπολης δεν θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από τη μάχη της Πύδνας. «Υπάρχουν ακόμη οστά ζώων, συμπεριλαμβανομένων αλόγων, το οποίο ενισχύει την άποψη ενός μακεδονικού βασιλικού τάφου», συμπληρώνει.
Οι μελέτες που έγιναν στα ανθρώπινα οστά δείχνουν ότι ο νεότερος από τους δύο άνδρες που βρέθηκαν φέρει σημάδια χτυπημάτων, πιθανότατα δολοφονικών τραυμάτων από μαχαίρι.
Πολλά από τα οστά που βρέθηκαν είχαν σημάδια από μαχαίρι που σημαίνει ότι ο νεότερος άνδρας πιθανότητα δολοφονήθηκε (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
Αυτή η λεπτομέρεια κάνει την Ντόροθι Κινγκ να αποκλείει την πιθανότητα να έχει εντοπιστεί ο Ηφαιστίωνας, ο παιδικός φίλος, αξιωματικός και συνοδοιπόρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Πέθανε μεν σε ηλικία 32 ετών, αλλά δεν μαχαιρώθηκε», λέει.
Είναι ο Φίλιππος Γ΄ ο Αριδαίος;
Αποκλείοντας τα «προφανή» σενάρια της Ολυμπιάδας και του Ηφαιστίωνα, η Ντόροθι Κινγκ βάζει ένα νέο ενδεχόμενο στο τραπέζι. Η αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι μεταξύ των νεκρών ανδρών ενδέχεται να είναι ο Φίλιππος Γ΄ ο Αριδαίος, ο οποίος και δολοφονήθηκε, αλλά και η ηλικία του ταιριάζει με τη χρονολόγηση.
«Ξέρουμε ότι πέθανε το 317 π.Χ., αλλά αργότερα θάφτηκε μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη Β΄ Ανταία και τη μητέρα της Κυνάνη. Ωστόσο η Κυνάνη πέθανε το 323 π.Χ. και είναι πάρα πολύ νέα για να είναι η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο», αναφέρει η Κινγκ.
Εξηγεί ότι ο λόγος που καταλήγει στο σενάριο του Φιλίππου Γ΄ και της Ευρυδίκης είναι γιατί στην Αμφίπολη κρατήθηκαν όμηροι και πιθανότατα σκοτώθηκαν. Γιατί όμως ο Κάσσανδρος, ο επίγονος του Αλέξανδρου που επιχείρησε να εξαφανίσει ολόκληρη τη γραμμή αίματός του, να τους θάψει με τέτοιες τιμές;
«Ο Κάσσανδρος τους έθαψε με τιμές, αφού τους δολοφόνησε και παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη, για να παγιώσει το αίτημά του για το θρόνο. Οπότε ναι, η δολοφονία και μετά η τιμητική ταφή είναι παράξενη, αλλά έτσι ήταν η πολιτική εκείνων των ημερών», ισχυρίζεται η Κινγκ.