Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αρχηγός μικρού κόμματος στοιχημάτιζε με φίλο του επιχειρηματία, μετά από μια προεκλογική περιοδεία στην επαρχία, ότι το κόμμα του θα μπει στη Βουλή. Και ως βεβαιωτικό της επιτυχίας του, αποκάλυψε και την πρόγνωση μιας καφετζούς, που διαβάζοντας τι έβλεπε στο φλιτζάνι του καφέ που ήπιε, του είπε «βλέπω μεγάλη πόρτα να περνάς και θα έχεις χαρές!…».
Η επιθυμία να παίρνουν οι πολιτικοί προφητικές γνώμες από καφετζούδες, μέντιουμ και χαρτορίχτρες είναι παλιά πρακτική για να δουν το μέλλον τους. Από τους παλιούς πολιτικούς που κατέφευγαν σε χαρτορίχτρες ή καφετζούδες ήταν και ο Χαρίλαος Τρικούπης. Στα Εξάρχεια υπήρχε τότε μία τσιγγάνα, εξπέρ να μελετά τα χέρια και να λέει τη μοίρα, αλλά και να ρίχνει τα χαρτιά. Στις παραμονές των αμφίρροπων εκλογών του 1892, η αδελφή του Τρικούπη Σοφία την κάλεσε στο σπίτι, κι εκείνη έριξε τα χαρτιά και πρόβλεψε την πράγματι απροσδόκητη και μεγαλειώδη νίκη του.
Με μέντιουμ είχε επαφές και ο παλιός πολιτικός Εμμανουήλ Τσουδερός (φωτο δεξιά), και αποκαλύφθηκε αυτό όταν τον Απρίλιο του 1941 του ανέθεσε την πρωθυπουργία ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄· προς γενική έκπληξη όλων, ετοίμασε το διάγγελμά του μέσα σε λίγα λεπτά! Το μυστήριο το έλυσε αρκετά χρόνια αργότερα ο ακαδημαϊκός Ηλίας Βενέζης, που έγραψε τη βιογραφία του πρωθυπουργού της Μάχης της Κρήτης. Ένα μήνα πριν τον κάλεσε, όπως έκαναν παλιά, ο καθηγητής Κώστας Μελάς σε μια πνευματιστική συνεδρίαση με το μέντιουμ Δώρα Κασσιανίδου, που κάλεσε και μίλησε με το πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος ήλθε και του προανήγγειλε ότι ύστερα από εθνικές συμφορές θα καλούνταν και χωρίς να διστάσει θα έπρεπε να αναλάβει την πρωθυπουργία. Του έδινε μάλιστα και την υπόσχεση ότι μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου θα τον βοηθούσαν στο δύσκολο έργο του και να είναι έτοιμος.
«Αυτοί με παρεκίνησαν», είχε πει ο Τσουδερός, «να καθίσω και να ετοιμάσω τον λόγον, τον οποίο εξεφώνησα αργότερον, μόλις ανέλαβα την πρωθυπουργίαν.
Έτσι εξηγείται πώς ήμουν έτοιμος να ομιλήσω εντός ολίγων λεπτών αφ’ ότου ανέλαβα πρωθυπουργός».
Έντεκα χρόνια μετά, στις 16 Νοεμβρίου 1952 στη Βουλή άρχισε η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο, ενόψει εκλογών. Ο πρωθυπουργός στρατηγός Πλαστήρας πίστευε ότι αν η ΕΠΕΚ και οι Φιλελεύθεροι δεν συνεργάζονταν, τον συνέφερε το πλειοψηφικό, υποτιμώντας το λαϊκό ρεύμα που ήταν εμφανές υπέρ του Συναγερμού. Αντίθετα, όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες πίστευαν ότι για να αντιμετωπιστεί η υπεροχή του Συναγερμού, συνέφερε η αναλογική.
Γελοιογραφία του Βασ. Χριστοδούλου. Η καφετζού λέει στον Πλαστήρα: «Μεγάλη πόρτα θα διαβείς, θα δεις χαρά μεγάλη…»,
με τον Παπάγο δεξιά να απορεί.
Ο Πλαστήρας πίστευε βαθύτατα στον πνευματισμό και πάντα συμβουλευόταν μια καφετζού όταν επρόκειτο να πάρει αποφάσεις. Αυτό το πληροφορήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Πιουριφόϊ, που ήθελε να βγει οπωσδήποτε ισχυρά κυβέρνηση, και έδρασε ως πανέξυπνος διπλωμάτης. Το παρασκήνιο αποκάλυψε αργότερα ο Σπύρος Μαρκεζίνης:
«Ο Πιουριφόϊ εχρησιμοποίησε με τον κατάλληλο τρόπο γνωστήν Αθηναία “καφετζού”, την οποία ιδιαιτέρως ενεπιστεύετο ο πρωθυπουργός. Εκείνη ανέλαβε να πείσει τον στρατηγό ότι το πλειοψηφικό θα απέβαινε προς όφελός του και ότι αν επροκαλείτο από τον Παπάγο, έπρεπε χωρίς επιφύλαξη να αποδεχθεί την πρόκληση. Ο Πιουριφόϊ μου ετηλεφώνησε: “Πέστε στον Παπάγο να προκαλέση τον Πλαστήρα στη Βουλή για το πλειοψηφικό”… Επέμενε και υπέδειξα στον Στρατάρχη να το πράξει, χωρίς βεβαίως να αναφερθώ στις καφετζούδες».
Πώς ψηφίστηκε το «πλειοψηφικό»
Ο Παπάγος ανεβαίνει στο βήμα και λέγει στον Πλαστήρα: « Ως στρατιωτικοί καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα. Γιατί χάνουμε καιρό; Ας ψηφίσουμε το πλειοψηφικό. Αν κερδίσεις εσύ, εγώ θα σε αποδεχτώ. Αν νικήσω εγώ, το ίδιο θα κάνεις κι εσύ. Απλά πράγματα».
Ο στρατάρχης Παπάγος και ο στρατηγός Πλαστήρας, που έδωσαν το λόγο της στρατιωτικής τους τιμής να τηρηθεί η συμφωνία.
Ο Πλαστήρας απάντησε μονολεκτικά: «Δέχομαι», και έδωσαν το λόγο της στρατιωτικής τους τιμής να τηρήσουν τη συμφωνία. Όλοι αιφνιδιάστηκαν! Μετά, τα στελέχη του Συναγερμού Στεφανόπουλος, Κανελλόπουλος και Μαρκεζίνης πήγαν στη Ρηγίλλης στο υπουργείο Εσωτερικών (στα παλιά γραφεία της ΝΔ) και με τον υπουργό Κ. Ρέντη συνέταξαν τον πλειοψηφικό εκλογικό νόμο.
Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης